Szavazz!
More

  Orbán arcára hamar ráfagyhat a győzelmi mosoly

  Bár a kormány szeret vele kampányolni, egy emberrel sem találkoztunk Kecskemét utcáin, aki hinne a rezsicsökkentés vagy a hatósági árak fenntarthatóságában. Emellett a lapunk által megkérdezettek komoly válságtól is tartanak, amibe könnyedén beletörhet az ország bicskája.

  Bár az ország egy része sokáig hitt a csodában, a Fidesz-KDNP mégis óriási fölénnyel nyerte meg az április 3-án tartott országgyűlési választást. Mára kiderült, az újabb győzelem minden eddiginél nagyobb, Orbán Viktoron kívül ugyanis még 135-en ülhetnek be a következő országgyűlésbe. A választási eredményt ugyan a rendszerváltás óta eltelt évek alatt a leghosszabb ideig regnáló miniszterelnök sikerként könyvelheti el, ugyanakkor egy sor nehézség is vár rá a következő négy évben. Többek között ezekről kérdeztük az utca emberét.

  A hatósági árakat bővíteni fogják?

  Az Európai Unió (EU) már el is kezdte a keménykedést a jogállamisági eljárással, amiket szerintem egyre nagyobb számban fognak bevetni Magyarországgal szemben. A magyar állam költségvetésének jelentős részét az EU finanszírozza, ha ezek lelassulnak, az hatással lesz sok mindenre” – közölte lapunkkal Kecskemét főterén egy középkorú férfi. Hozzátette, már a koronavírus-járvány előtt is benne volt a levegőben egy gazdasági válság, így nem lenne meglepve, ha hamarosan beütne a krach. Ennek jelei szerinte már most is látszanak, egyrészt emelkedik az infláció, de a jelenleg alacsony kamatok is szép lassan emelkednek. A háború okozta nehézségekről már nem is beszélve. 

  A férfi szerint a hatósági árakat várhatóan bővíteni fogják, de ennél komolyabb, mondjuk szociális alapon való támogatást Orbánék nem fognak senkinek nyújtani. „Azaz a jelenlegi modell marad érvényben, amiben Mészáros Lőrinc ugyanannyiért és ugyanannyi csirkemellet tud venni, mint bárki más” – mondta. 

  A rezsicsökkentés jövőjét illetően az elmondása szerint több kiskorú gyermeket nevelő férfi optimista, szerinte „az ugyanolyan becsípődése Orbán Viktornak, mint a migránsok, nem fognak hozzányúlni”. Ha mégis, akkor viszont a kedvezményezettek körét fogják szűkíteni. 

  A vállalkozóként tevékenykedő férfi a vagyonáról először nem szeretett volna beszélni, aztán mégis elárulta, hogy minimális tartalékokkal rendelkezik, amihez szerinte hamarosan hozzá is kell majd nyúlnia az inflációs nyomás és a forint árfolyama miatt. Reményét fejezte ki viszont az iránt, hogy a bevételei az eddigiekhez képest tudnak valamelyest nőni a jövőben, így ha nem lesz közvetlen háborús helyzet, akkor talán tervezni is tud ezzel a pénzzel. 

  S ha már jövő: a férfi várakozása szerint a kormány ki fogja tölteni a ciklusát, a gazdasági válságot pedig az eddigi unortodoxnak hívott eszközökkel fogja kezelni. „A kormány azt fogja kommunikálni, hogy nem a lakosságot közvetlenül érintő adóterheket növeli, hanem a különadók és a tranzakciós költségek emelésével a gazdasági szereplőknek kell majd többet fizetniük, mindeközben viszont ezeket mégis mi térítjük majd meg az államnak, ahogyan eddig is” – zárta gondolatait a családapa. 

  A megszorítások ideje jöhet

  Hasonló véleményt fogalmazott meg a Kecskeméten épp átutazó, eredetileg a fővárosból származó Attila is. Szerinte Orbán a következő időszakban több megszorítást is bevezet majd, de a korábbiakhoz hasonlóan ezek a lakosságot látszólag nem fogják érinteni. Ennek oka, hogy hamarosan egy minden eddiginél mélyebb nehézséggel kell szembenéznünk, aminek átvészelésekor nem fogunk tudni a múlt tapasztalataiból táplálkozni. 

  A harmincas éveiben járó férfi vezető beosztásban dolgozik egy reklámügynökségnél, amiből adódóan bár félre tud tenni valamennyit havonta, hosszabb válság átvészelésére tartalékai nem elegendőek. „A jelenlegi helyzet viszont azt mondatja velem, hogy pusztán az anyagi tartalékok felhalmozása nem is lesz feltétlenül elegendő a következő időszakra” – fűzte hozzá. A kérdésre, hogy a közelgő válság esetleg elmozdíthatja-e majd a kormányfőt a helyéről, közölte: bár múlt vasárnap nagy reményeket táplált a kormányváltás iránt, de mára azt sem hiszi el, hogy valaha Orbánon kívül lehet más Magyarország miniszterelnöke. „Aki ráadásul soha nem látott felhatalmazást kapott április 3-án. Persze ez a siker könnyedén szertefoszlik, ha Putyin-barát politikája még jobban elszigeteli hazánkat a nemzetközi színtértől, a válság pedig a vártnál is nagyobb mértékben lesz úrrá az országban.” 

  Attila kérésünkre kifejtette véleményét az eddigi Orbán-kormányok szilárd bástyáját jelentő rezsicsökkentésről és az elmúlt hónapok jótéteményéről, a hatósági árakról is. Szerinte az elmúlt időszak állami költekezése nyomán üres lehet az államkassza, amiből következően a rezsicsökkentést nem fogják tudni Orbánék fenntartani. A hatósági árakra is hasonló sors vár, azaz májustól a jelenlegi áraknak akár a többszörösével találkozhatunk a boltokban. „Persze a kormány az esetleges változásokat és megszorításokat nem fogja felvállalni, azokat inkább az eddig megszokott kommunikációs manőverekkel fogják közölni velünk” – vetítette előre Attila. 

  Elveszíthetik a rezsiharcot, de ez csak a kisebb baj

  Riportunk utolsó megszólalója, a foglalkozása miatt neve elhallgatását kérő fiatal hölgy sem hisz az Orbánék által nyújtott „ajándékok” jövőjében. Szerinte a jelenlegi árstop május 15-ig tart, utána a nemzetközi viszonyok miatt nem lesz fenntartható a kormány által előidézett állapot. A nő a feloldás bejelentése kapcsán sem számít semmi jóra, attól tart ugyanis, hogy az súlyos élelmiszerhiányt idézhet elő. „Az emberek már az árstop feloldása előtt elkezdik majd felhalmozni az érintett élelmiszereket, csakúgy, mint a koronavírus-járvány idején tették” – közölte. A rezsicsökkentésről megjegyezte, azzal egyetért, hogy az emberek kevesebbet fizessenek, de az említett intézkedés már így is súlyos károkat okozott az államkasszának, így egy idő után az állam kénytelen lesz beismerni, hogy szükség van az emelésre. „Azonban ez minden bizonnyal most csak a kisebbik problémája lesz Orbánnak, Magyarországnak ugyanis a következő hetekben/hónapokban meg kell küzdenie azzal is, hogy Oroszország szövetségesként tekint ránk, ami miatt az EU-n belül kirekesztetté válunk. És a napokban megindították ellenünk a jogállamisági mechanizmust is, ami véleményem szerint könnyen zárulhat olyan eredménnyel, ami hatalmas károkat okoz a magyar gazdaságban” – mondta a nő, majd hangot adott azon félelmének is, hogy a jövőben senki sem fog szívesen pénzt fektetni a magyar érdekeltségű cégekbe. 

  Rövid interjúnk végén a fiatal nő – csakúgy, mint másik két alanyunk – elmondta, a következő időszakban jelentős válságra számít, aminek nem tudja, mi lesz a megoldása. Mint ahogyan az is rejtély számára, hogy miként vészeli majd át ezt az időszakot, ugyanis nem rendelkezik jelentős tartalékkal, mivel fiatal pályakezdőként nem sokat sikerül félreraknia. Azt azonban biztosnak látja, hogy nem fog tudni ugyanolyan színvonalon élni, mint most.

  Ne hagyd ki