Szavazz!
More

  Bravúrral jutott az NB I-be a Kecskemét, de Budapest lesz az otthonuk

  A Kecskeméti TE vezetői az NB II-ben maradást tűzte ki a csapat elé tavaly nyáron. Az elvárásokat alaposan túlteljesítette a klub, hét év után jövőre újra az NB I-ben játszik. Az egykor szebb napokat megélt együttes nagy reményekkel vág neki a következő szezonnak. A klub anyagi helyzete jelenleg stabil, a csapat jó, egyedül a hazai mérkőzések okozhatnak némi fejfájást a csapatnak.

  Nem számítottunk arra, hogy a bajnoki hajrában a feljutás lesz a téma, az eredeti célkitűzésünk a biztos bennmaradás, azon belül pedig a 8-12. hely elérése volt tavaly nyáron” – jelentette ki az Ez kellnek Nyitray András. A Kecskeméti TE 1911 Kft. kommunikációs vezetőjét azután kerestük meg, hogy a labdarúgó NB II 37. fordulójának vasárnapi játéknapján az addig második Kecskemét 3-1-re legyőzte a Szombathelyt, sikerével pedig feljutott az élvonalba. A lila-fehér gárda öt ponttal előzi meg a Diósgyőrt, mely pontokat veszített az Ajka ellen, így marad a másodosztályban. (A feljutásért vívott harc egyébként már vasárnap eldőlt, a DVTK a legjobb esetben is csak azonos pontszámot tudott volna elérni a KTE ellenében, de gyengébb gólkülönbségével így is a 3. helyen maradt volna.)

  A kecskeméti csapat idei sikere magát a klubot is rendesen meglepte. Az eredményeket látva a csapat nem bízta el magát, a vezetők mindig egy kicsit bátrabb célt határoztak meg a folytatásra. Pedig előzetesen semmi sem utalt arra, hogy képesek lehetnek ekkora bravúrra: a szezon előtt a szakportálok az NB II-es mezőny utolsó harmadába várták a csapatot a keret összértékét nézve. A KTE az ötödik legfiatalabb kerettel rendelkezik a mezőnyben (24,3 év), és 16 újonccal vágtak neki az idénynek. Kiválasztásuk jól meghatározott kritériumok mentén zajlott. „A szakmai szempontokkal azonos súllyal bírtak az emberi tényezők. Ez be is vált, a KTE csapatként és közösségként is tökéletesen működik” – jelentette ki a klub kommunikációs vezetője. Ennek köszönhető a siker, és a szurkolók szeretete. 

  Amikor sorban jöttek a döntők

  A kecskemétiek számára nem lesz ismeretlen terep az NB I. A klub a megalapítását követően 97 évet várt, hogy végre az élvonalban mutathassa meg magát: a 2007-2008-as szezonban egy zsinórban 14 győzelmet hozó „tavaszi hadjárat” végén jutottak fel az első osztályba, és meg tudtak kapaszkodni. A KTE 2010-2012 között játszotta legsikeresebb szezonjait. Kezdetben úgy tűnt, hogy csak bukdácsolni fog a csapat, de egy edzőváltással sikerült bebiztosítani a helyüket az élvonalban, majd a Magyar Kupát is megnyerték 2011-ben. Ezzel kiléptek a nemzetközi terepre, elindulhattak az Európa Ligában (EL). A kazah Aktöbe ellen két döntetlennel estek ki. A 2011-2012-es szezonban a Ligakupa- és a Szuperkupa-fináléba is bejutottak, mindkétszer a Videotontól kaptak ki a Széktói Stadionban (0-3, 0-1). Aztán jött a zuhanás: a csapat három évig a megyei bajnokságban volt kénytelen játszani, mert 2015-ben hiába végeztek az NBI-es tabella 9. helyén, nem kaptak licencet a következő szezonra.

  Ezekhez az eredményekhez kellett a helyi vállalkozók, vagyis a tulajdonosok és a város összefogása. Előbbiek átalakították a klub struktúráját, nyitottak a szurkolók felé, fejlesztették a médiakapcsolatokat, míg a helyi önkormányzat pénzügyi és egyéb eszközökkel nyújtott segítséget a csapatnak. Az anyagi körülmények stabillá váltak, az első osztályban minden évben sikerült támogatót találni a csapat mellé. 2008-2011 között a hulladékfeldolgozással és környezetvédelemmel foglalkozó Ereco Zrt. lett a csapat névadó szponzora, a 2011-2012-es szezonban a Szerencsejáték Zrt. támogatta a csapatot, míg 2012-től a Phoenix Mecano AG svájci központú multinacionális cégcsoport magyarországi leányvállalata, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. lett a fő mecénás. Anyagi értelemben most sincsen félnivalója a klubnak, és erőt adhat, hogy öt év alatt három osztállyal sikerült feljebb lépni. Ahogy azt a klub kommunikációs vezetője  elmondta, a folyamatosságban és a kiszámíthatóságban hisznek, így az élvonalnak is nyugodtan vág neki a csapat.  

  Ingázás és optimizmus

  Sok szurkoló úgy gondolja, hogy a jelenlegi keret hasonló lehetőséget hordoz magában, mint az egykor sikert sikerre halmozó csapat. Ezzel kapcsolatban Nyitray András szerint a jelenlegi gárdát leginkább a 2008-ban NB I-be jutó csapattal lehetne párhuzamba állítani. A jelenlegi keret feltörekvő játékosokból áll, akik óriási meglepetést szereztek a kiugró teljesítménnyel, csakúgy, mint a 14 évvel ezelőtti csapat. A játékukra mind többen kíváncsiak, a nézőszám a tavalyi feljutás óta folyamatosan nő. „A lehetőségeinkhez képest már telt ház előtt játszottunk az utolsó hazai meccseinken, ami nagyjából 2500 nézőt jelent jelenleg a Széktói Stadionban” – közölte Nyitray András. 

  Hiába azonban a szurkolói érdeklődés, a csapat kénytelen lesz elbúcsúzni az otthonától egy időre. A Széktói Stadion romokban hever, így a Kecskemét hazai mérkőzéseit az MTK otthonában, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban kénytelen lejátszani – a drukkereknek jó 180 kilométert kell utazniuk oda-vissza. Megkérdeztük Nyitray Andrástól, hogy milyen megoldással számolnak hosszú távon, de a kommunikációs vezető szűkszavúan csak annyit mondott, hogy vannak terveik és elképzeléseik, „hiszen a klubvezetés és a játékosok is nagyon örülnének, ha a csapat minél rövidebb időn belül Kecskeméten léphetne pályára”. Addig viszont marad az ingázás, és az optimizmus. „A jelenlegi bajnokságban idegenben is rengeteg jó mérkőzést tudott játszani a csapatunk, igen eredményesen. Az élvonal természetesen más kávéház, de alkalmazkodnunk kell a helyzethez, és erre is a lehető legjobban felkészülnünk” – jelentette ki Nyitray András, hozzátéve: a csapat a sok munkában hitt eddig is, ami a magasabb osztályban is kifizetődő lehet.

  Mester és tanítványa

  A kecskeméti „csodatevők” közül kiemelt szerep jut a tősgyökeres Szabó István vezetőedzőnek, aki Tomiszlav Szivics másodedzője volt Kecskeméten a 2012-es kupagyőzelem idején, és ő volt a vezetőedző, amikor a csapat bejutott a Ligakupa és a Szuperkupa döntőjébe, a bajnokságban pedig 5. helyen végzett a klub. Szintén kulcsszereplő a 26 éves Lukács Dániel, aki vérbeli befejezőcsatár: 21 góllal vezeti holtversenyben az NB II-es góllövőlistát, gólpassza nincs. Érdekesség, hogy a Honvéd 2018 óta minden évben kölcsönadta (Újpest, Tiszakécske, Kecskemét), vagyis nem tartotta sokra, de idén fantasztikus teljesítményt nyújtott.

  Ne hagyd ki