Szavazz!
More

  A tévedésből tartózkodó képviselőt indítják

  Immár a Fidesz is közzétette, kiket küld csatába az áprilisi országgyűlési választásokon. A legtöbb helyen nincs meglepetés, a régi ember próbál újrázni. Ez lehetőséget ad arra, hogy megnézzük, ki mit tett le a választókerülete asztalára az utóbbi négy évben (illetve az azt megelőző időben). Mert azt, hogy az ígéretek valósak vagy hamisak, a korábbi cselekedetek alapján meg lehet ítélni.

  Herczeg Tamás nem tartozik az aktív és országosan ismert politikusok közé. Első parlamenti ciklusát 2018-ban kezdte, azóta összesen 41 alkalommal szólalt fel és több mint két és fél órát beszélt az Országgyűlésben. Bizottsági munkát ugyan végez (2020-tól alelnöke a Parlament Törvényalkotási Bizottságának), az üléseken részt vesz, hozzászólni azonban a jegyzőkönyvek alapján nem szokott. Alelnöksége alatt gyakorlatilag egyetlen egyszer sem szólalt meg a bizottság ülésein. Parlamenti munkája kapcsán érdemes kiemelni, hogy a munka törvénykönyvének módosításakor Herczeg volt az egyetlen fideszes, aki nem fogadta el a javaslatot, hanem a tartózkodást választotta. A szavazás után adott interjújában már megvédte a módosítást, a szavazásról pedig úgy fogalmazott, hogy bár szándéka szerint el akarta fogadni a jogszabályt, de egy ilyen tévedés „azért előfordul”. 

  Bár a politikustól a Fidesz a győzelmet várja, érheti meglepetés a pártot. Herczeg ugyanis nem elég fajsúlyos politikus, hogy képes legyen választókörzete érdekeinek érvényt szerezni a megyében vagy az országos törvényhozásban. A politikus újoncnak számít mind az országos, mind a megyei politikai életben, ráadásul a megyei Fideszben csak Simonka György 2020-as leváltása után kapott vezető szerepet, feltehetően pont azért, mert a büntetőügybe keveredett politikus érdekkörébe tartozik.

  Összességében amennyiben a fideszes politikus nyer, úgy meg kell birkóznia azzal a ténnyel, hogy Békés megye az ország egyik legelmaradottabb térsége, mind hazai, mind európai uniós összehasonlításban csekély versenyképességű, alacsony jövedelmű régiónak számít. Kiürülő zsákfalvak, rossz közlekedés, elöregedő társadalom, alacsonyabb jövedelmi viszonyok és elvándorlás jellemzi az ország ezen részét. Az egy főre jutó bruttó hazai termék tekintetében a megye hátulról a 3. helyen található, egyben a Dél-Alföldi régió sereghajtója, az országos átlagnak mindössze 55,3 százalékával.

  Herczeg Tamás a Törvényalkotási Bizottság alelnöke, de még sosem szólalt fel az üléseken.

   

  Herczeg Tamás 1960. november 16-án született Medgyesegyházán. A gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd elvégezte a Debreceni Tanítóképző Főiskola közművelődés speciálkollégiumát és a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar szakát. 1992-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, szociológia szakon, szociálpolitikusi diplomát szerzett. 2010 és 2018 között Békéscsaba Megyei Jogú Város szociális tanácsnoka volt, 2015-től pedig a Fidesz Békés Megyei Területi Választmányának tagja, majd 2020-tól elnöke lett. Herczeg jelenlegi felesége, Herczegné Számel Annamária szociálpolitikus és szociális munkás, feltűnően aktív résztvevője Békéscsaba közéletének, két közös gyermeket nevelnek. 

  Ne hagyd ki