Szavazz!
More

  Enni vagy nem enni – ez itt a kérdés Békés megyében

  Úgy kell válságot kezelni, hogy az a lehető legkevésbé fájjon: ez a kormány legfontosabb feladata. Amit az élelmiszerek drágulásáról megtapasztaltunk, az pusztán az előjáték volt, a pénztárcák a következő hónapokban üresedhetnek ki igazán. Azonban akad egy módszer, ami csillapíthatja a bajt.

  Amire az Orbán-kormány hosszú évek óta nem hajlandó, azt most az EU akarja nagyon – és ez érdemi hatással lehet egy bevásárlásra. Az uniós válságkezelési tervnek ugyanis része az is, hogy az élelmiszerek áfáját lenullázzák – azaz a különböző termékek ára 20 százalékkal csökken. Hogy ez mire lenne elég, arról szórnak a vélemények, de a legtöbb szakember szerint a vevő szempontjából vagy nagyjából „kioltják” a drágulást, vagy pár százalékosra mérséklik. Ugyanis a piac úgy számol, hogy egy-két hónapon belül negyedével drágulhatnak az élelmiszerek.

  A termelők ugyanis bajban vannak. Csak két példa. Az ukrán vetés elmaradása (lásd: háború), illetve a műtrágya hiánya és drágulása (2020 és 2022 között több mint 55 százalékkal drágult ez a portéka) összességében 30-50 százalékkal durvíthatja a gabona árát. Ezt kérlelhetetlenül megérzik az állattartók, így a hús- és a tejtermékek előállítása nagyjából 30-40 százalékkal kerül többe. Ha a két szektor szereplői nem is érvényesítik az összes pluszköltségüket az árban (például azért, mert a fogyasztás bezuhanásától félnek), negyedével drágábban adják termékeiket egy-két hónapon belül az összes prognózis szerint. Hogy érezhető legyen a nagyságrend: hamarosan 2-3 ezer forint között lesz a minőségi csirkemell kilója, míg a marha esetében 3-4 ezer forint lesz a tisztességes húsok – például comb, rostélyos, fekete- és fehérpecsenye – kilója (lásd: számainkat). Ez azt jelenti, hogy mivel egy háztartás átlagosan jövedelme 26,1 százalékát költi élelmiszerre, a jövőben ez majdnem 31 százalék lesz. Azaz egy átlagfizetésből egy átlagos, 254 ezer forintos átlagkeresetből havonta 12-13 ezer forintból kell többet költeni élelmiszerre.

  Európa árat akar emelni – ezzel a mondattal menekült előre Orbán Viktor. Hogy a miniszterelnök szavai mennyire hitelesek, azt jól tükrözi, hogy a Fidesz számos alakalommal dobta vissza azokat az ellenzéki javaslatokat, miszerint az alapélelmiszerek áfáját 5 százalékra kell csökkenteni. Az EU viszont most eltörölné az áfát.

  43 132 forintra nő az egy főre jutó havi átlagos élelmiszerköltés

  Ne hagyd ki