Szavazz!
More

  A Bükk kapuja: látogatóközpont és épületszobrok

  Négy évig lényegében aludt a Bükk keleti kapujának projektje, majd pár napja nekilódult, és már egy látogatóközpont alapkövét is letették. Hogy ez egy klassz létesítmény lehet, azt a Miskolcért tenni akaró civilek nem vitatják, de mindenképpen vissza akarják kapni legendás épületeiket.

  Jövő év végére készülhet el a Bükk Keleti kapuja, vagyis a Szeleta Park látogatóközpont. A beruházás megkezdését régóta várta már Miskolc közönsége, így joggal hullámzott végig az izgalom a városon, amikor október végén munkagépek jelentek meg az egykori Herman Ottó Emlékpark területén. Ezután néhány nappal az új létesítmény alapkövét is letették. Az ünnepélyes eseményen a beruházó Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) első embere arról beszélt: a látogatóközpont kulcsfontosságú Miskolc és az egész Bükk-hegység életében.

  Igazgatóságunk alapítása óta (azaz 45 éve) várt egy olyan helyszínre, ahol élményszerűen mutathatja be a természet védelméért folytatott tevékenységünket, a Bükk-hegység különleges geológiai sokszínűségét, vízrajzát, gazdag kulturális örökségét, azaz a Szeleta-kultúrát. Ez a létesítmény a következő hónapokban megvalósul – mondta Rónai Kálmánné.

  Öt elem

  Karszt és karsztvíz, A barlangok világa, Ősember a Bükkben, Tájtörténet, Tájkép és élővilág – e témák köré szerveződik a látogatóközpont, ezt egészíti ki a foglalkoztató- és a vetítőterem. A legkisebbeket pedig három játszótér várja majd: a Bikkmakk és a Pókfonál játszótér kültéren, míg a Karszt játszótér az épület belső terében kap helyet. A több mint kétezer négyzetméteres épületben, ha elkészül, a terveik szerint konferenciákat és egyéb szakmai rendezvényeket is tartanának, de itt szeretnék megrendezni később a Szeleta-napot is, amely a Bükk és a barlangkutatás ünnepe lehetne.

  A területen korábban helyet foglaló Herman Ottó Emlékpark múltja és az elődök előtt tisztelegve – hangsúlyozta Rónai Kálmánné – megtartják a jelenlegi bejárat organikus kapuépítményének alapjait és lábazati szintjét.

  Árproblémák

  A beruházás sokat csúszott, 2017-ben már az emlékpark területén is volt egy sajtóesemény, ahol bejelentették a munkálatok indulását, ám lényegében 2021. novemberig nem történt semmi – tekintett vissza a döcögős múltra az alapkőletételén Szinai Attila, az agrártárca közigazgatási államtitkára. 

  A késlekedést egyébként az építőanyagok árának elszállása, illetve az építőipari munkák általános drágulása okozta. Eredetileg ugyanis 1,4 milliárd forintnyi támogatást nyert el a BNPI, a közbeszerzési eljárásra viszont végül egyetlen érvényes árajánlat érkezett be, a miskolci FK-Raszteré, és a cég 1,9 milliárdért vállalta volna a munkát. Az építőipari vállalkozással tavaly áprilisban kötött szerződést a BNPI, noha tudták: 500 millió forint hiányzik.

  A helyzetet végül a kormány oldotta meg, amikor egy nyári döntésével több mint nyolcszázmillió forint pluszforrást ítélt meg az igazgatóságnak. Így aztán a Szeleta Parkra több mint 2,2 milliárd forint áll rendelkezésre.

  Ne hagyd ki