Szavazz!
More

  Új szereplő a pályán

  Immár a Fidesz is közzétette, kiket küld csatába az áprilisi országgyűlési választásokon. A legtöbb helyen nincs meglepetés, a régi ember próbál újrázni. Ez lehetőséget ad arra, hogy megnézzük, ki mit tett le a választókerülete asztalára az utóbbi négy évben (illetve az azt megelőző időben). Mert azt, hogy az ígéretek valósak vagy hamisak, a korábbi cselekedetek alapján meg lehet ítélni. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. számú választókerületében Kiss Jánost indítja a Fidesz. 

  Régi-új jelölttel szeretné bevenni az egyik miskolci választókerületet: Kiss János korábban a város alpolgármestere volt, most viszont országgyűlési képviselőként szeretné magát megméretni.

  Nyomortelepek felszámolása, otthonvédelmi alap létrehozása, a seriff-rendszer bevezetése, Miskolci Esélyegyenlőségi Tanács és Miskolci Idősek Tanácsa – ezek a fontosabb mérföldkövei képviselői és alpolgármesteri munkájának. Az otthonvédelmi alap létrehozását azon társasházak javára kezdeményezte, amelyek saját erőből képtelenek voltak kiegyenlíteni azokat a tartozásaikat, amiket a már kiköltöztetett „fészekrakó” családok hagytak hátra maguk után. A miskolci nyomortelepek felszámolását 35 ezren támogatták aláírásukkal. Dr. Kiss János egy alkalommal úgy fogalmazott 2015-ben, hogy „véget vetünk a nyomortelepek szociális támogatásának”, és vége annak a rendszernek, hogy „egy nyomortelepen található ingatlant a szociális rendszerünk hibás politikai és hibás normatív megfogalmazásai miatt automatikusan támogatunk. Ennek a világnak vége”.

  A közbiztonság erősítését szerették volna szolgálni azzal a 2015-ös döntéssel, hogy svájci mintára bevezetik Miskolcon is a seriff-rendszert, a város minden önkormányzati választókerülete saját seriffet kapott. Korábban nem volt ilyen rendészeti egység a városban, azt várták tőle, hogy csökken a bűncselekmények száma. Ennek érdekében növelték a Miskolci Önkormányzati Rendészet városi támogatását is.

  Kiss János elődje Hubay György volt a választókerületben 2018 óta, aki azonban nemrégiben bejelentette visszavonulását. Hosszú ideig nem lehetett tudni, hogy kit indít a Fidesz a Borsod megyei 2-es választókerületben. Több név is felmerült „utódként”, végül az egykori alpolgármester jelent meg befutóként – ezt egyébként egyre aktívabb jelenléte is erősítette a közösségi oldalakon, illetve a párt felső vezetéséhez tartozó politikusokkal is rendre jelentek meg közös fotók. Januárra bizonyossá vált, hogy dr. Varga László kihívója ő lesz, azóta elsősorban a vár és Diósgyőr fejlesztésével kampányol.

  Strand és vár

  Dolgozott Miskolcért önkormányzati képviselőként, alpolgármesterként, majd miniszterelnöki biztosként is. A 2010-es önkormányzati választáson egyéni képviselői mandátumot szerzett a miskolci 12-es választókerületben, a szavazatok közel 40 százalékát megszerezve. 2014-ig vezette is a Fidesz miskolci frakcióját, emellett a Jogi Bizottság elnöke volt. Mandátumot szerzett a ’14-es választáson is, hasonló eredménnyel nyert a 11-es választókerületben. Ekkortól – egészen 2019-ig – a város egyik alpolgármestere volt. ’19-ben aztán váltás volt a város élén, dr. Kiss János azonban a Fidesz-KDNP listájáról bekerült a közgyűlésbe. Egy évvel később azonban lemondott a mandátumáról. Új megbízást kapott ugyanis a miniszterelnöktől: Orbán Viktor 2020 áprilisától kinevezte a Miskolctapolcai Strandfürdő fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosnak. Megbízatása később kiterjedt a diósgyőri vár újjáépítési programjára is.

  Ne hagyd ki