Szavazz!
More

  A dal, ami megdobogtatta a miskolciak szívét

  Végy egy irodalmi érdeklődésű újságírót, valamint egy zenész-jogászt, és a közös munkájukból biztosan valami különleges fog születni. Lehetne ez akár egy kiváló jogi témájú cikksorozat is persze, Merecicki-Kiss Judit és Bányai Kriszta esetében azonban nem erről van szó – a két miskolci hölgy együttműködésének köszönhetően ugyanis egy nagyszerű nóta jött létre. A dalhoz készült egy klip is, amit a közelmúltban mutattak be.

  – A szöveg már csaknem négy évvel ezelőtt megvolt – nyilatkozta lapunknak Merecicki-Kiss Judit, aki Bányai Krisztinával közösen alkotta meg az Az a pillanat című dalt. Judit elárulta azt is: nem ez az egyetlen dalszövege, rendszeresen kiírja magából azt, ami éppen foglalkoztatja. „Krisztával már nagyon régen keresztezte utunkat a sors. Többször is készítettem vele interjút különböző médiumokba. Ezen alkalmak alatt összebarátkoztunk, követtem a pályafutását is. Aztán 2020 márciusában jött a covid, és főleg az első hónapokban nagyon sokat beszélgettünk arról, hogy ki hogyan éli meg a bezártságot. Ekkor jött az ötlet, hogy készíthetnénk akár egy közös projektet is, küldtem hát neki néhány dalszöveget, melyek közül ezt választotta ki” – emlékezett a dal első lépéseire.

  A Dal: https://www.youtube.com/watch?v=GLcQZB3rRNQ

  – Kétségtelen, hogy a világjárvány miatt új utakat kellett keresnie az előadóművészeknek is. Én ekkor hoztam létre Youtube-csatornámat, ahol olyan zenei elemeket, produktumokat is bemutattam, melyeket korábban még sehol – vette át a szót Bányai Kriszta jogász, aki két ismert miskolci zenekarnak, az Áll-a-toknak és a Zenegépnek is oszlopos tagja. „Ezekre a – mondhatni – exkluzív tartalmakra nagyon sok kedvező visszajelzés jött, így kihívásnak éreztem Judit megkeresését is, és azonnal igent mondtam rá” – tette hozzá.

  A rohanó világ apró csodái

  A dalszöveg egyik rétegében arról szól, hogy mindenki rohan, tervezgeti a jövőjét, és közben nem veszi észre az élet apró csodáit; a jelent. „Idegesek, vagy inkább feszültek és frusztráltak, nem veszik észre a körülöttünk található szépségeket, legyen az akár egy felhő, vagy éppen egy szép naplemente. Én valahogyan mindig észrevettem ezeket, megélem őket, szóval a dalszöveg nagyjából ezen mereng” – magyarázza Judit, aki hozzátette: bár alkotótársának természetesen zenészként lehetősége volt arra, hogy módosítások kérjen szövegén, Kriszta ezt nem tette meg.

  Nem is volt rá szükség – mondja a zenész – hiszen a gondolatokkal ő is egyetértett. „Aztán egyik reggel úgy keltem, hogy megvolt a dallam. Ezután kitaláltam és meghangszereltem a dalt, feljátszottam a gitárokat, basszusgitárt, zongoraszólamokat, beletettem egy karakteres lead hangszínt, többszólamú vokált építettem és a keverési munkákat is én végeztem el – mondta el Bányai Kriszta.

  Elszabadult gondolatok

  Érdemes még szót ejteni a klipről is, melyben Jánvári László, Merecicki-Kiss Judit egyik állandó operatőr kollégája segített. „Itt gyakorlatilag a fejemben vagyunk, Kriszta engedte megvalósítani a kissé elszabadult gondolataimat. Folyamatos mozgásban van a klip, amivel a rohanó világot, a hétköznapokat kíséreltük meg szemléltetni – tette hozzá Judit. A klip bizonyos jeleneteit a kultikus és jobb sorsra érdemes néhai Avas Szálló tereiben, többek között a volt Kossuth Mozinak helyet adó bálteremben forgatták, ami a dalhoz és a szöveghez kapcsolódóan szintén sok miskolci szívét dobogtatta meg.

  Az alkotók végül kérdésünkre elárulták: szerették első közös munkájukat, és bár most még nem tudni mit hoz a jövő, ha úgy adódik, nem zárkóznak el a folytatástól.

  A szerzőkről 

  Merecicki-Kiss Juditnak tizenkét éves kora óta az volt az álma, hogy újságíró legyen. Ez a Miskolci Egyetemen valósult meg először, ahol magyar-kulturális antropológia szakos hallgató volt, tanulmányai mellett 2006-ban csatlakozott a Miskolci Egyetem Kulturális és Közéleti Lapjának, a MERt-nek a szerkesztőségéhez (a lap 2012-ben megszűnt, a MEgazin váltotta fel). 2011-től a Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. munkatársa: először a Miskolci Napló és a minap.hu újságírója, 2014-től a Miskolc Televízió riportere, később a Promenád kulturális magazin szerkesztője.

  Bányai Kriszta gimnázium óta zenél: zongorázik, gitározik és énekelni is tanult. Zenei tanulmányait Miskolcon folytatta. Közben két egyetemet is elvégzett: politológus és jogi végzettséggel rendelkezik tudományos fokozatot (PhD) is szerzett. Jelenleg is jogászként dolgozik Miskolcon, és tanít a Miskolci Egyetem Állam és Jogtudományi Karán. Zenei karrierje ezzel párhuzamosan zajlik: a ZENEGÉP zenekarban Timár Krisztiánnal (szólógitár, vokál), Fortuna Lászlóval „Tüsi” (dob, cajon, vokál) és Fukk Attilával „Fuki” (basszusgitár) zenél együtt. Az ÁLL-A-TOK Miskolc orvos-jogász-zenetanár értelmiségi zenekara. Bányai Kriszta ennek is oszlopos tagja, Dr. Almássy Sándor, Dr. Gyáni Károly, Dr. Tóth Imre; Fukk Attila; Fortuna László Bendzsák Erika Molnár István Péter Zoltán és Ésik Arnold mellett. Mindkét formáció rendszeresen zenél helyi és országos nagyrendezvényeken, fesztiválokon.

  Tajthy Ákos

  Ne hagyd ki