Szavazz!
More

  TSZ-elnök, talpig luxusban

  Miközben kedélyes TSZ-elnökként menedzseli magát, rengeteg vesztenivalója van Lázár Jánosnak, aki személyesen is sokat tett Orbán teljhatalmának kiépítéséért. Ha Hódmezővásárhelyen alulmarad Márki-Zay Péterrel szemben, akkor végképp múlt időbe kerül.

  Lázár János politikai túlélése Márki-Zay Pétertől függ, pontosabban attól, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje győz-e Csongrád-Csanád megye 4 választókerületében. Ha igen, a Fidesz meghatározó arca kiszáll a politikából – legalábbis ezt ígérte. Persze, hogy mennyire lehet komolyan venni a szót, az erősen kérdéses. Hisz a Telexnek korábbi interjújában Lázár János maga mondta (a kérdést meg sem várva), hogy ő bizony mondott hülyeségeket pályafutása alatt. És valóban Lázár János az egyik klasszis ködösítő-mesélő a magyar politikában. Megpróbálta elbábozni, hogy lehet belőle belügyminiszter, szivárogtatta azt is, hogy egészségügyi miniszterként dolgozik majd, de mondásai nem erősödtek valósággá.

  Az viszont erősen kétséges, hogy most félreugorhat-e ígérete elől, hisz 2018 februárjában ő vesztette el Hódmezővásárhelyt, amikor az időközi választáson alulmaradt Márki-Zay Péterrel szemben, és a 2019 októberi önkormányzati megmérettetésen maga helyett már mást küldött a szorítóba (akit a jelenlegi ellenzéki miniszterelnök-jelölt szintén kiütött). A veszteség különösen érzékenyen érintette a kormánypártot, hisz Hódmezővásárhelyt narancs-erődként tartották számon, ember nem gondolta, hogy Lázár 16 százalékkal marad alul ellenzéki kihívójával szemben. Különösen úgy, hogy helyi kifejezéssel élve Hódmezővásárhelyen „utcakapitányi rendszer” működött hosszú éveken át, azaz a település majd’ minden pontján felügyelte valaki a kampányaktivitást és a szavazási mozgósítást.) Egyszóval, ha egy vereség esetén nem megy önként,  valószínűleg leveszik a sakktábláról.

  Az esélyeket egyelőre körülményes lenne megtippelni, de az biztos, hogy míg a 2018-as országgyűlési választásokon Lázár több mint 5 százalékkal tudott jobbat a külön induló ellenzéki erők eredményénél, mára fej-fej mellett fut a városban a Fidesz és az ellenzék. (Utóbbinak két előnye is van. Az egyik, hogy miközben a kormánypárt lényegében minden hívét mozgósította már, a kormányváltó szövetség tisztes mértékben számíthat a bizonytalanok szavazatira, és úgy tűnik jelöltjének népszerűsége a városban felülmúlja az őt indító pártok kedveltségét.) Ez pedig több mint jó eredmény, hiszen Lázár János milliárdos projektekkel kampányol, például a Vásárhelyet Szegeddel összekötő tram-trainnel (szabad fordításban: villamosvasút), amely 72 milliárdba került, és így is vannak vele bajok. (Megvalósíthatósági tanulmányát tíz évre titkosították, a miértre nincs válasz.) 

  De félreértés ne essék ebből a történetből a hatalomnak Hódmezővásárhely a fontos, és nem Lázár János, aki most másodvonalbeli szereplője a Fidesznek. Akkor is, ha arról beszélt, hogy azért reemk dolog a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztosnak lenni mert „nekem a politikában abból van elegem, hogy állandóan megy a blabla és nincs semmiféle konkrétum, nagy dumák vannak és nincs megvalósítási képesség”. Ugyanis ha ezt a mondatot komolyan gondolta, akkor a saját korábbi tevékenységét minősíti parasztvakításnak (ahogy például Orbán Viktorét vagy Szijjártó Péterét is). Szóval inkább arról lehet szó, hogy bevállalósnak tűnő mondatokkal próbálja kitakarni leértékelődését.

  Persze politikai gyengülése személyes jólétét nem veszélyezteti van vagy 36 ingatlana, ebből kikerekedik egy 160 hektáros birtok, jut kastély, lakás Buda elit részén, és így tovább. Ez a hivatalos mondás, hiszen korábban akadt rá példa, hogy 60-70 milliós lakást íratott a fia nevére, ezt a tételt így nem kellett szerepeltetnie vagyonbevallásában.

  Nem vitás, Lázár Jánosnak vérében van a luxus iránti vonzódás, legalábbis, ha az állam pénzéről van szó. Ez leginkább állami utazásain érhető tetten: 2012 novemberében egy háromnapos (tehát vélhetően csak két éjszakát jelentő) angliai utazáson 920 ezer forint volt a szállásköltség, egy 2013 márciusi kétnapos svájci úton 469 ezer forintba, egy 2013 júliusi, szintén kétnapos olaszországi úton pedig 582 ezer forintba került a szállás. Más ilyesmit – mármint a kormánytagok közül – nem csinált. És akkor még itt van egy 23 milliós fácánvadászat, és sok más ügy – de ez már hivatalosan a múlt, a fideszes politikus próbál imázst váltani: a nemzet TSZ-elnökeként adná el magát.

  Személyesen növelte Orbán hatalmát

  Lázár János a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjeként találta ki az úgynevezett frakciókormányzást. A szisztéma lényege: egy fideszes képviselő saját indítványaként nyújt be a hatalom számára különösen fontos egy törvényjavaslatot, így a szakmai szervezetekkel nem kell egyeztetni, de még a minisztériumokkal sem. Ezzel a módszerrel el lehet adni az önkormányzatok bérlakásait, vagy épp ki lehet szolgáltatni a munkavállalókat a multiknak és a hazai cégeknek egyaránt.

  Bele ne álljon a földbe Lázár projektje

  Lázár János köszönettel és bocsánatkéréssel tartozik Budapestnek, ugyanis a főváros közlekedési vállalata (BKV) dolgozik azon, hogy a tram-train szerelvények képesek legyenek gyorsabban futni és Lázár János kedvenc projektje ne álljon bele a földbe – mondta Karácsony Gergely. Ugyanis vasútvillamosok nagy sebességnél jelentősen kígyóznak a pályán (értsd: borulásveszély), így nem tartható a 100 km/h-ra tervezett menetrend.

  Két alapvető vonás:

  Cingár gyerek volt a János, az osztálytársai szívatták is eleget. Visszavágni nem tudott, így listát vezetett „bántalmazóiról”, mesélte Lázár Jánosról egyik iskolatársa. Aztán, amikor hatalma lett, életre kelt a lajstrom: mind pórul jártak a listán szereplők. Szóval az egyik alapvető vonása az, hogy évtizedeken át képes „melegen tartani” a sérelmeit. A másik pedig, hogy kérlelhetetlenül megy előre. A hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalnok jogi gyakornokaként ugrott fejest a közéletbe, és két év alatt a várost irányító Rapcsák András (aki egyben országgyűlési képviselő is volt) személyi titkárává emelkedett. A parlamenti frakcióiroda „veteránjai” egy szerény fiatalemberre emlékeznek, aki azért is bocsánatot kért, ha fénymásolni mert, illetve előszeretettel csattogtatta a bokáját, ha nagyobb ember tűnt elő. De amire felért a csúcsra, és a Miniszterelnökség élére állt, az alázat elkopott, és annyi hatalmat koncentrált a kezébe, hogy attól még Orbán Viktor is meghőkölt, és a nyakába ültette Rogán Antalt. 2018 után nem is lett kormánytag Lázárból.

  Én Lázár Jánosról regényt tudnék írni, úgyhogy ha valakinek csöndbe kellene maradnia, az pont ő

  – ezzel a mondással sejteti Simonka György, hogy Lázár János sem egy szent. Márpedig Simonka, Békés megye hajdani kiskirálya sokat tud: nála hatékonyabb közpénzlenyúlási, visszaosztási és hatalmaskodási rendszert senki nem működtetett. Csak Völner Pál államtitkár korrupciós ügye most elhomályosítja kétes dicsőségét. 

  Ne hagyd ki