Szavazz!
More

  Király város, király emberekkel – magas átoltottság Fehérváron és környékén

  Fejér megyében 74,2 százalékos az átoltottság – derül ki abból a felmérésből, amely a kormány hivatalos tájékoztatási oldalán jelent meg december elején. Ezzel Pest megye után a második leginkább oltott terület az országban. Joggal merül fel a kérdés: miben különbözik Fejér megye az ország más területeitől? Ennek jártunk utána.

  Kézenfekvő lehet azt gondolni, hogy a Fejér megyei átoltottságért az egészségügyi ellátás színvonala a „felelős”. Reiber István szerint tényleg lehet összefüggés a magas oltottság és a jó infrastruktúra kialakítása között. 

  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház járványügyi főmunkatársa úgy érzi, sikerült olyan környezetet teremteniük, amelyben sorban állás nélkül, szakmai tanácsadást követően bárki felvehette a számára legmegfelelőbbnek tartott oltást. Talán éppen a jó szervezettség miatt érkeztek oltásra a környező megyékből is, ami viszont a helyiek oltását nem hátráltatta. Kiemelte a személyzet feladatát is, mondván: mindenki szívvel-lélekkel végezte és végzi a munkáját (ebben az évben gyakorlatilag a hét minden napján rendelkezésre álltak), valamint a katasztrófavédelemmel, a katonasággal és az önkéntesek csapatával való jó együttműködést is hangsúlyozta.

  Oltás akadályok nélkül

  A tapasztalatok szerint ha valaki Székesfehérváron szeretné felvenni az oltást egyszerűen megteheti azt. A kórház honlapja könnyen átlátható és informatív. Ami a helyszínt illeti, azt mi is felkerestük. Érkezésünkkor nagy sor fogadott bennünket, de pár perc után bebizonyosodott, hogy a személyzet valóban „gyorsan pörgeti” az adminisztrációt, az oltóorvosok pedig minden felmerülő kérdésre készséggel válaszolnak. Egy 30-as férfi arról számolt be, hogy amikor az édesanyja érkezett harmadik oltásra és pár percet kint kellett várakoznia a hidegben, a személyzet meleg teával kínálta.

  Működő gazdaság, nagyobb oltakozási kedv?

  A gyors és hatékony egészségügyi ellátás mellett még egy oltáshatékonysági tényezőre érdemes kitérni. Ha megvizsgáljuk azokat a korábbi felméréseket, amelyek a Magyarországon élő emberek (anyagi) jólétével és boldogságával foglalkoznak térségekre lebontva, akkor kitűnik, hogy három megye, Pest és Fejér, valamint Győr-Moson-Sopron osztozik a dobogón. 

  Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a legerősebb a gazdaság, vagyis az emberek itt biztos egzisztenciát tudnak teremteni maguknak, ami a szubjektív boldogságérzetüket is növeli. 

  Támogató multik

  Székesfehérvár gazdasági erejét a várost körülvevő ipari parkok jelentik, Fejér megye pedig egymaga adja a Közép-Dunántúl régió GDP-jének mintegy 70 százalékát. Mivel a térség legnagyobb munkaadói a multinacionális vállalatok, jogosan merül fel a gyanú, hogy lehet összefüggés az ipari környezet és a magas átoltottság között. Felkerestünk néhány fehérvári multit, hogy megtudjuk, ösztönzik-e valamilyen formában dolgozóikat az oltás felvételére. 

  Megkeresésünkre leggyorsabban a Denso reagált. A japán gyökerű vállalat határozottan támogatja az oltás felvételét és bár külön motivációs programot nem működtet, a pandémiával kapcsolatos központi vállalati kommunikációban hangsúlyozza a vakcina fontosságát. 

  Egy másik Fehérvári nagyvállalat, a Videoton részletesen reagált megkeresésünkre. Elmondásuk szerint a cégcsoport a koronavírus-járvány megjelenése óta nagy erőfeszítéseket tesz a kollégák védelmének érdekében. Emlékezetes, hogy az ikonikus fehérvári vállalat korábban akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor részletes adatokat közölt a munkatársaikon végzett koronavírus-oltást követő ellenanyag-vizsgálatokról, amelyek fontos információkkal szolgáltak a vakcina utáni valószínűsíthető védettség fennállásáról. Lapunk érdeklődésére a cég közölte: nagy összegeket költöttek a védőfelszerelésekre, az említett vizsgálatokon mintegy 800 kolléga vett részt, valamint egyedi informatikai rendszert építettek ki a Covid-megbetegedések és a beoltottság vállalatcsoport-szintű követésére. Amióta elérhetők az oltások, a cég felvilágosító kampányt indított, hogy minél több kollégát buzdítsanak a vakcina felvételére. A nyár folyamán különböző nyereményjátékokkal jutalmazták az oltást felvevő felelős munkatársakat, és bár a videotonos dolgozók átoltottsága az országos átlag felett van, folyamatosan azon dolgoznak, hogy az oltottak száma tovább nőjön. A közelmúltban hirdették meg legújabb akciójukat: Székesfehérváron és Kaposváron is a saját orvosi rendelőikben lehet munkaidőben felvenni a Pfizer vakcinát. Eddig több mint 500 kolléga kérte így az első vagy az ismétlő oltását. Bár az új szabályozás értelmében erre lenne lehetőségük, kötelezővé egyelőre nem kívánják tenni a vakcinát, de bíznak benne, hogy minél több oltatlan munkatársuk él majd a lehetőséggel.

  Megkérdeztük a székesfehérvári önkormányzatot is, mit gondolnak arról, hogy Fejér megye az egyik leginkább átoltott térség az országban. Cser-Palkovics András polgármester szerint Székesfehérvár azért került a legjobbak közé ebben a felmérésben, mert „király város, király emberekkel”. Lapunknak elküldött nyilatkozata szerint „sokak együttműködésének eredménye ez, aminek persze nagyon örülünk.” A városvezető azt is fontosnak látta kiemelni, hogy van még feladat, arra kér mindenkit, hogy oltassa be magát, ezzel ugyanis vigyáz magára és másokra is.

  Ne hagyd ki