Szavazz!
More

  Divatjamúlt az életmentés-Fehérvárnak nem kell diagnosztikai központ

  Idejétmúlt ötletnek tartja az önkormányzati diagnosztikai központ megvalósítását a székesfehérvári Fidesz. Erről beszélt nemrég lapunknak adott interjújában Márton Roland, Székesfehérvár ellenzéki képviselőjelöltje. Az MSZP-s politikus már régóta szeretne megvalósítani egy közösségi fenntartású diagnosztikai központot, melyet a város költségvetése is fedezni tudna, de akár uniós forrásból is megoldható lenne a projekt kivitelezése. Mivel ilyen diagnosztikai központ már működik az országban – többek között Budapesten, a 13. kerületben –, megnéztük, mik a tapasztalatok az intézménnyel kapcsolatban.

  Öt évvel ezelőtt mintegy 800 millió forintos beruházással valósította meg a 13. kerületi önkormányzat a helyi diagnosztikai központot. Ennek a fejlesztésnek a keretében az akkori legmodernebb orvostechnikai eszközöket, CT és MR gépeket szerzett be a kerületi vezetés. A helyi testület azért döntött a központ létrehozása mellett, mert az ilyen jellegű vizsgálatok elvégzéséért vagy az ország valamely távoli pontjára kellett utaznia a páciensnek, vagy fizetnie kellett érte. Az önkormányzat szerint ugyanakkor egy évben tízezren is igénybe veszik ezeket a diagnosztikai eszközöket, ezért szükségesnek látták, hogy a betegek helyben kapjanak ellátást. A 13. kerületi önkormányzat a szolgáltatást úgy tudja biztosítani, hogy szerződést kötött egy egészségügyi céggel, amely a vizsgálatokat végzi, de a hivatal által támogatott helyi lakosok diagnosztizálásán túl piaci viszonyok között is működtetheti szolgáltatásait.

  A központ megvalósításával a kerületben elérték, hogy a különböző betegségeket gyorsan diagnosztizálják, ezáltal pedig hamarabb és gyorsabban gyógyulhatnak a páciensek. Azonban nem csak ezért bizonyult hasznosnak az egészségügyi intézmény: mint azt Tóth József, a 13. kerület polgármestere elmondta, az ő koncepciójukban a prevencióé a főszerep, amely különösen hangsúlyossá vált a pandémia alatt a posztcovid tünetek szűrésével kapcsolatban. A polgármester azt is megjegyezte, hogy a tapasztalatok alapján kezdetben inkább CT vizsgálatokra utalták be az orvosok a pácienseket, az utóbbi időben viszont kétharmad részben az MR-gépet használják diagnosztikára. Ennek oka az lehet, hogy az MR kevesebb terhelést jelent a beteg számára, a diagnosztikai képet pedig nagyobb felbontásban képes elkészíteni ez az eszköz.

  Annak ellenére is sikeres lett az önkormányzati diagnosztikai központ, hogy több jól felszerelt egészségügyi intézmény, szakrendelő, kórház is található a 13. kerületben. 

  Székesfehérváron Márton Roland ellenzéki képviselőjelölt tett többször is javaslatot egy önkormányzati diagnosztikai központ létrehozására, a fideszes többség azonban mindig leszavazta. Mint Márton egy korábbi, lapunknak adott interjújában elmondta, legutóbb azt nyilatkozta a székesfehérvári Fidesz, hogy idejétmúlt, nonszensz ötletnek tartja egy ilyen intézmény megvalósítását Fejér megye székhelyén.

  Ne hagyd ki