Szavazz!
More

  A változások elől nincs menekvés

  A választások utáni kilátásokról, különösen a várható gazdasági helyzetről faggattuk Fehérváron az embereket. Nem pártpolitikai nézetekről kérdeztünk, hanem arról, hogy mit gondolnak, mi várja Orbán Viktort a választások után. Nem tartható fenn az árstop, hamarosan drágulás jön – ez az általános vélemény. Emellett sokan úgy vélik, hogy a miniszterelnöknek szembe kell néznie az EU-val és a jogállamisági eljárással. 

  „Még most is próbálom feldolgozni a vasárnap történteket” – mondja Vilmos, akivel egy fehérvári szupermarket előtt beszélgettünk. A 36 éves férfi azt mondja, reményei szerint újraszerveződő, aktív ellenzékkel számolhatunk. Vilmos ugyanakkor hozzáteszi, reméli azt is, hogy a szakértők által kilátásba helyezett közelgő gazdasági válsággal nem kell majd szembenéznie a miniszterelnöknek, mert annak minden állampolgár megérzi majd a hatását.

  Véleménye szerint egy ideig ugyan el lehet hárítani a globális trendek hatását, de az nem kérdés, hogy ez csak ideiglenes megoldás. „Az utóbbi időszakban több olyan esemény is történt, amelyek jelentősen átalakították a megszokott fogyasztási mintákat és a működő ellátási láncokat. Ezek hatásai, a változások elkerülhetetlenek” – teszi hozzá a fiatalember, aki szerint a rezsiárak is elszállnak majd. Úgy véli, bár a lakosság számára közvetlenül nem, a vállalatok számára eddig is érezhető volt az energiaárak emelkedése. Meglátása szerint minimum kétséges, hogy további jelentős emelkedés esetén fenntartható lenne a rezsicsökkentés.

  Orbán mesevilága

  A szintén harmincas Péter úgy véli, Orbánnak és kormányának elsősorban az EU-val kell szembenéznie. „Úgy gondolom, elfogyott körülötte a levegő a nemzetközi porond kulturált oldalán. Belső ellenségeivel leszámolt, csak a nép egyharmada nem hódolt be neki” – mondja a fiatalember. Péter szerint a kormányfőnek ameddig csak lehet, fenn kell tartania a látszatjólétet, különben a szavazótábora „felfogja, mi a valóság”. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban is hasonlókat gondol a fehérvári férfi. „Minél tovább tudja tartani ezt a mesevilágot, annál tovább maradhat. Amint piaci áron kapjuk majd a gázt és megduplázódnak vagy megtriplázódnak az árak, hangosan fognak elégedetlenkedni az emberek” – mondja Péter. Arra a kérdésre, hogy van-e megtakarítása, Péter úgy válaszol, hogy évek óta tesz félre pénzt, aminek hála, mára már összejött pár millió. Ez – mint mondja – jól hangzik ugyan, de most attól tart, hogy elértéktelenedik a megtakarítása.

  Lesznek következmények

  Félretett pénze a negyvenes Gábornak is van, igaz ő Németországban informatikus, most csak a családhoz és szavazni jött haza pár napra. Véleménye szerint a magyar miniszterelnöknek szembe kell néznie az EU jogállamisággal kapcsolatos eljárásával, a közelgő gazdasági válsággal, az államadóssággal és azzal is, hogy a még most is oroszpárti magatartása miatt teljesen elszigetelődik a nemzetközi közösségben. „Ha egy ország az EU tagja, akkor követnie kell a normáit, és ha nem teszi, annak kell, hogy következménye legyen. Gábor véleménye szerint Orbánnak hamarosan muszáj lesz feloldania az árstopot, mivel az már káros a gazdaságra nézve. A rezsiárakról szólva megjegyzi, hogy növekedésük Németországban is folyamatos, de az ottani fizetések miatt ez egyelőre nem okoz problémákat. „Természetesen számítunk arra, hogy a háború miatt és az infláció növekedésével minden más is drágulni fog, amit itt, Németországban is megérzünk majd” – zárja mondandóját Gábor.

  Ne hagyd ki