Szavazz!
More

  Ukrajnai menekülteket fogad az AKE Debrecenben

  Általában egy, maximum két éjszakát maradnak a háború által otthonaikból elüldözött emberek, s mennek tovább. A civilek szinte rögtön tudtak reagálni a háborús helyzetre, ám remélik, az állami és az egyházi szervezetek is hamarosan felzárkóznak melléjük.

  Az ukrajnai háború elől menekülők száma meghaladta az 1,5 milliót. Magyarország szomszédos Ukrajnával, ezért természetes, hogy az egyik elsődleges átmeneti vagy végleges célpont a menekülők számára. Mivel Debrecen a határhoz közel fekszik, sokan találnak itt menedéket. Az állami szervezetek néha nehézkesen működő segítő szolgálatai mellett a civilek azok, akik gyorsan tudnak, tudtak reagálni a krízishelyzetre. Az Alternatív Közösségek Egyesülete már a háborús konfliktus kirobbanása utáni napokban döntött arról, hogy egyik közösségi terét berendezi rászorulók fogadására. Hozzájuk látogattunk el.

  Azonnali segítség

  Damu Richárd, az AKE elnöke vezetett körbe minket a Baross utca 16. alatti közösségi térben, ahol ideiglenesen hálóhelyeket alakítottak ki, valamint étkezési, mosási, pihenési, tisztálkodási és információszerzési lehetőségeket teremtettek az ide érkezők számára. „Ahogyan eldöntöttük, hogy átmeneti szállást hozunk létre az ukrajnai menekülteknek, hamarosan érkeztek is az első adományok. Igazából a Magyar Kétfarkú Kutya Párt keresett meg minket egyedül, s ők rögtön segítettek is” – mondta az elnök. A fővárosból több személyautóval hozták a tárgyi adományokat, emellett beindultak egyéb csatornák is. Anyagi támogatás is érkezett az AKE-hoz, sőt, ők maguk a saját egyesületi forrásaikból mintegy 6000 dollárnyi összeget csoportosítottak át erre a karitatív célra. 

  A létszám folyamatosan változik, ottjártunkkor éppen csak egyetlen, Ukrajnában tanuló afrikai diákot láttunk, aki zenére dudorászva intézte dolgait. Az Alternatív Közösségek Egyesülete az elnök szerint a cikk írásáig (2022. március 12. – A szerk.) eltelt bő egy hét alatt mintegy száz főt fogadott már.

  Önkéntesből és adományból sosem elég

  „Azoknak is tudunk segíteni, akik kocsival és némi készpénzzel indultak el otthonról. Valamennyi terhet levettük a vállukról, hiszen így nem a saját készleteiket kell felélniük” – folytatta Damu Richárd. Akadt olyan eset is, amikor Ausztriába haladt tovább egy család, nekik a másik országgal való kapcsolatfelvételben segített az AKE. Az egyesület a mindennapi élethez szükséges feltételek biztosítása mellett fontosnak tartja a megfelelő információk eljuttatását az érintettekhez. A menekültek ügyeik elintézéséhez bármikor kérhetnek segítséget, az egyesület munkatársaihoz és önkénteseihez bizalommal fordulhatnak minden ügyben.

  Az AKE létrehozott egy segélyvonalat (+36 70 706-4944), ami a nap 24 órájában hívható.

  A Facebook felületén a meglévő egyesületi oldal (https://www.facebook.com/altkozegy) mellé kialakítottak egy segítő csoportot is (https://www.facebook.com/groups/658567468697047), ahová jelentkezhet az, aki szeretne bármi módon, de akár tevőlegesen segíteni. 

  Ami a tárgyi eszközöket illeti, Damu Richárd úgy véli, mindenük megvan, amire a menekültnek szükségük lehet, hála a sok felajánlásnak. Ám ettől még, mivel nem lehet tudni, meddig húzódik a háború, szívesen fogadnak adományokat. A segítő csoportban ezekről is van szó, érdemes ott tájékozódni, mikor, mire van szükség.

  Az AKE rendkívül széles körben foglalkozik a civil szférával, legyen szó a hajléktalan emberek megsegítéséről, a külföldi diákoknak szervezett programokról, vagy éppen az amatőr művészek munkáinak bemutatásáról, népszerűsítéséről. A honlapjukon minden információ megtalálható róluk: https://www.altkozegy.hu

  Ne hagyd ki