Szavazz!
More

  A rezsicsökkentés fenntartható, ha Orbán fényesre nyalja

  Nem fog teljesen elszigetelődni az EU-ban Orbán, mivel játssza a Janit – kiszolgálja és kiszolgáltatja a nyugati tőkét. Így vélekedik egy általunk megkérdezett debreceni arról, hogy mire számíthat a választások után a miniszterelnök. Lapunk azt kérdezte az emberekről, hogy mivel kell szembenéznie Orbánnak 2022-ben?

  Orbánnak a hatalmas pénzosztás – vagyis az apránként adagolt 13. havi nyugdíj, a fiatalok személyi jövedelemadó kedvezménye – hatásaival kell most szembenéznie. Hiszen, azt mondom, nincs ingyen sör. Valakinek meg kell fizetnie az árát, s ha velünk, hétköznapi emberekkel fizetteti meg, akkor az az egyik, ami vár rá, hogy mi – mondjuk úgy a nép – hogyan reagálunk majd” – mondja István. Szerinte, ha Orbán a közelgő gazdasági válság hatására különadókkal sújtja a multikat, azok akár el is hagyhatják az országot. Az 55 éves családapa azt nem tudja elképzelni, hogy középkori mintára ismét lesz füstadó, kapuadó és egyebek, „de akár közvetlenül minket, akár a multikat érik el különadókkal, az mindenképpen az egyszerű emberek életét fogja még nehezebbé tenni.” 

  István szerint ugyanakkor ellenzéki kormánynak is hasonló mozgástere lett volna. „Annyiban lenne könnyebb a helyzet akkor, ha nem a Fidesz nyer kétharmaddal, hogy szinte biztosan több pénz áramolna Magyarországra az EU-ból. Így viszont nagy probléma lehet abból, ha az unió tényleg befagyasztja támogatásai jelentős részét” – véli a férfi, aki szerint az árstop nem fenntartható. „Azt tudniuk kell, hogy a totális beavatkozás a piaci viszonyokba kommunista módszer, s Orbánék ugyebár nem kommunisták… Kifelé legalábbis nagy előszeretettel ezt kommunikálják. Viszont akkor ne is alkalmazzanak kommunista eszközöket!” – érvel István. A rezsicsökkentésről szólva úgy véli, hogy minden eszközzel fenn fogja tartani a kormány, a kérdés csak az, hogy mi lesz az ára.

  A debreceni férfi reméli, hogy nem fog sokáig tartani az orosz-ukrán háború. „Az USA, az EU, a volt szovjet érdekszféra feszül egymásnak most az ukrán konfliktuson keresztül. Ugyanakkor nagyon bízom benne, hogy az emberiség tanult a történelem nagy traumáiból, s azok a kulcsfigurák, akiknek a keze egy-egy piros gomb felett van, józan ésszel döntenek! Helyi konfliktusokra sajnos, azt hiszem, továbbra is lehet számítani Európában is. Remélem azonban, hogy Magyarországot nem fogja  érinteni ez a háború.”

  Orbán játssza a Janit

  Egy Tamásként bemutatkozó helyi fiatalember szerint Orbánnak elsősorban az inflációval kell majd szembenéznie az amúgy megnyert választások után. A 30-as férfi úgy véli, az árstopot a kormány egyelőre nem fogja visszavonni, sőt, további termékekre terjesztheti ki. Orbán „a rezsicsökkentést sem fogja elengedni, hiszen ez a legfőbb fegyvere” – véli Tamás. 

  A debreceni fiatalember szerint a várható gazdasági helyzet miatt különadót fog kivetni az Orbán-kormány, s ez a hétköznapi embereket is érintené. „A háború ráadásul tovább ronthat a gazdaságon, ami miatt extra termékár-növekedések lehetnek. Viszont úgy vélem, Orbán nem fog teljesen elszigetelődni Európától, mivel játssza a Janit. Kiszolgálja a nyugati tőkét, s amíg az ő pénzük rendben van, nem fognak hozzányúlni a miniszterelnökhöz” – mondja a logisztikai szakember.

  „Ha a népnek van egy kis esze, akkor háborogni fog”

  „Ha a politikát nézzük, a szomszédban háború zajlik, s ennek kapcsán az Európai Unióval és bizony saját magával is szembe kéne néznie Orbán Viktornak. Az emberek szerintem nem látták a választások előtt, hogy mi lesz utána –  leginkább az árak drasztikus emelkedésére gondolok. Ha a népnek van egy kis esze, akkor háborogni fog!” – fakad ki Ildikó, majd hozzáteszi: az árstopot szerinte fel fogja oldani az Orbán-kormány, különben nem tudja tovább működtetni az országot. 

  A rezsicsökkentésről szólva a nő elmondja: „Ha Orbán fényesre nyalja Putyin seggét, akkor lehet, hogy fenntarthatja, de szerintem nem fogja tudni. Árakat kell majd emelnie, s ebbe nem fér bele a rezsicsökkentés. Ha egy rendes háztartást vezetsz otthon, s megnézed a költségvetésedet, láthatod, hogy ha valaminek a kiadásait növeled, akkor, ha nincsenek plusz bevételeid, másokét csökkentened kell, hogy egyensúlyban maradj.”

  A negyvenes nő úgy véli, az orosz-ukrán háború miatt itthon még tovább nőhet az élelmiszerek ára. „Most is egyik napról a másikra tapasztalom micsoda óriási drágulás megy végbe Magyarországon. Őszintén szólva jelenleg nem bízom az árak megfékezésében, sajnos. Maga a háború elhúzódhat, Putyin fejébe belelátni elég nehéz. Ráadásul a szomszédos országokat is belekényszerítheti rossz dolgokba. Mindenesetre, ha Orbán ugyanazt folyatja külpolitikájában, illetve itthon korrupt kormányzása révén, mint eddig, akkor elszigetelődhet Európán belül, akár akarja, akár nem” – zárja a mondandóját a szociális szférában dolgozó asszony. 

  Ne hagyd ki