Szavazz!
More

  Hogyan élnek túl a vendéglátósok – fehérvári körkép

  Az örömteli forgatókönyv az, ha egy-két éven belül helyreáll a fehérvári vendéglátói szektor; a szomorú változat pedig a teljes bizonytalanságról és a megszűnésről szól. Hiába nem jár párban a negyedik hullám drámai korlátozásokkal, a vendégek – érthető okból – egyre inkább elmaradnak. És még a munkaerőhiány is nehezíti az éttermek, kávézók életét.

  Az emberek megint bizonytalanok, sokan félnek a vírustól – konstatálja szomorúan Fodor Zsolt. A Pátria Kávéház és Étterem üzletvezetője szerint gyakorlatilag a járványadatokhoz lehet igazítani a forgalmat is. Amikor jön egy hullám és a megbetegedések száma nő, a fogyasztás elapad, amikor pedig nyit az ország és lazulnak a járványügyi intézkedések, visszatérnek a vendégek. A szezonban (vagyis nyáron), amikor a terasz is üzemelt – magyarázza a tapasztalt vendéglátós – nem volt probléma, igaz, a korábbi lezárások és korlátozások okozta veszteséget még nem sikerült teljesen behozni.

  Vírus és vendég

  Jelenleg az egyik legproblémásabb pont az életükben a bizonytalanság. Fodor Zsolt felidézte, hogy tavaly éppen a Márton-napi rendezvények előtt rendeltek el korlátozásokat, és bár jelenleg úgy tűnik, hogy idén nem kell számolni lezárásokkal, így is nehéz magukat rendezvényekkel bebiztosítani. Hiszen ha aggasztók a járványhírek, az emberek inkább bezárkóznak – állapítjuk meg mindketten.

  Fodor Zsolt mindezek ellenére optimista. Az adventi vasárnapokra karácsonyi süteményekkel és forralt borral készülnek. Az ünnepi várakozást azzal próbálják színesíteni, hogy a Városház téri gyertyagyújtásra érkező közönséget megvendégelik pár falat finomsággal és egy kis borral. Az első vasárnap is így tettek, és a tapasztalatok szerint az emberek furcsállták az ajándékokat, fizetni szerettek volna érte. Magára az adventi gyertyagyújtásra és a hozzá kapcsolódó rendezvényekre sokan voltak kíváncsiak, mert ezeknek az eseményeknek mindig egyedi a hangulatuk. Igaz, jegyzi meg a vendéglátós, most talán az időjárás nem kedvezett az eseménynek. „Vagy inkább az, hogy nem volt információnk arról, hogy pontosan milyen programok várhatók és hogy kik lépnek fel” – szól közbe egy harmincas fiatal a szomszéd asztalnál ülő vendégek közül. „Nem lehet, hogy éppen a járványhelyzet miatt nem akartak nagy és agyonreklámozott rendezvényt?” – vetem fel, amire egy vállrándítás és egy „az benne van a pakliban” a válasz.

  És hogy mit hoz a jövő év? „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs bennünk egy kis félelem a jövőt illetően, de optimista vagyok. Bezárni biztosan nem fogunk. Most a piaci réseket próbáljuk megtalálni” – mondja Fodor Zsolt. Abban azonban biztos, hogy 1-2 év kell a vendéglátó szektornak, amíg helyrejön.

  Csak tűzoltás

  Kevésbé optimista Sipos Eszter, aki egy kis indiai tematikájú kávézót üzemeltet a belváros egy kevésbé nyüzsgő részén. A csendes udvarban megbúvó Café Mandala belső terében Buddha-szobrok és mandalák fogadják a vendégeket. A kávézót pár évvel ezelőtt nyitotta meg Eszter és indiai barátja (ma már férje) Pranoy. A járvány előtt úgy tűnt, megtalálták a számításukat. Építették a vállalkozásukat: kiállításokat és workshopokat tartottak, valamint előadásokat és beszélgetős esteket szerveztek. A lendületet aztán megtörte a Covid, mostanra pedig gyakorlatilag tarthatatlanná vált a helyzetük. A forgalomról szinte szó szerint azt mondja, mint Zsolt: ahogy kúszik felfelé a fertőzöttek száma, úgy maradnak el a vendégek, hiába tartanak be minden higiéniai előírást. Amikor arról kérdezem, hogy legalább a törzsvendégek kitartanak-e, érdekes tendenciáról számol be: az a vendégkör, amelyik a járvány előtt járt hozzájuk, szépen lassan elkopott mára, viszont két hullám között olyanok is felfedezték a helyet, akik korábban nem. Mostanra viszont már ők is eltűntek. A kieső bevételt úgy próbálják pótolni, hogy kisebb adventi vásárokra települnek ki, illetve folytatják egyedi teakeverékeik árusítását. Ez azonban csak „tűzoltásra” jó, és jelenleg ott tartanak, hogy nem tudják megmondani, meddig tudják még üzemeltetni a pár évvel ezelőtt megnyitott egyedi hangulatú, különlegességeket áruló kávézójukat.

  Egy ember sem eshet ki

  Hogy teljes legyen a kép, egy kedvelt kis gyorséttermet is felkeresek, amelynek repertoárjában főként török és magyaros ételek szerepelnek. A belvárosi Isztambul Grillt leginkább a változatos menüje miatt kedvelik, de jól fogynak a gyorsan elkészíthető büféételek is. Már éppen azon gondolkozom, hogy meglepem magam egy girosszal, csakhogy zárt ajtó fogad. A kiírt tájékoztató arról ad számot, hogy változott a nyitvatartás, és immáron hétfőnként zárva tartanak. Így telefonon keresem meg Hornung Ferencet, az üzletvezetőt, aki szinte szó szerint ismétli a korábbi megszólalók panaszát: ahogy emelkedik a betegek száma, úgy olvad el a forgalom. Szerinte az irodisták egy része home office-ra váltott és valószínűleg sokan le is betegedhettek, vagy félnek a vírustól. Úgy véli, nem lesz jobb, amíg a járványhelyzet nem javul, bár a virtuális éttermeken keresztül leadott rendelések most is jól mennek. 

  – Nemcsak a kevesebb vendég a probléma, de munkaerőből sincs elég – magyarázza az üzletvezető. A szakemberhiány náluk olyan méreteket öltött, hogyha a személyzet tagjai közül valaki lebetegszik, akkor helyettesítés híján a bezáráson is el kell gondolkodniuk. A hétfőket éppen ezért jelölte ki munkaszüneti napnak, hogy legyen ideje a kollégáknak a regenerálódásra.

  Az éhes újságírónak pedig így nincs más választása, mint egy gyorsétteremben ebédelni, ahol a sorban előtte virtuális éttermek futáraik várják, hogy kiszállíthassák az otthonról leadott rendeléseket…

  Ne hagyd ki