Szavazz!
More

  Észszerűsítésért küzdenek: elszórná a megye Salgótarján fejlesztési pénzeit

  Járvány, újsütetű kormánypárti felügyelet, kevesebb pénz – így indított 2021-ben Salgótarján. Ám a városnak a jelek szerint erről a „romos” alapról is sikerült elrugaszkodnia: az önkormányzat közterületeket, ingatlanokat fejlesztett, nagyberuházások indultak.

  11,6 milliárd forintból kellett gazdálkodnia 2021-ben Salgótarjánnak, ez a summa pont 8,9 százalékkal maradt el a 2020-as összegtől. (Öröm az ürömben, hogy legalább adósságba nem csúszott a város: a kiadási és bevételi főösszeg pont ugyanakkora volt). A pénzügyi nehézségek ellenére azonban folytatódtak a fejlesztések.

  Visszaadják a kirándulóknak

  A terveknek megfelelően halad a Dornyay Turistaház felújítása: az eresztvényi erdőben található „objektum” melléképületét már lebontottak, és a belső terek átépítéséhez is hozzáfogtak. Az elképzelések szerint augusztusban ér véget a munka. A turistaházat a felvidéki Gács településsel közös pályázatnak köszönhetően újíthatja fel Salgótarján önkormányzata. Az épület igen rossz állapotban volt, amikor a városvezetés néhány éve megvásárolta, hogy visszaadja a turistáknak. Az épület interaktív kiállításoknak és kulturális rendezvényeknek is helyet ad majd, és az elképzelések szerint egy büfé is lesz itt.

  Modern könyvotthon

  A Balassi Bálint Megyei Könyvtár energetikai korszerűsítése is folyik, várhatóan tavaszra fejeződik be.

  A 2020 őszén startolt felújítást többek között az indokolta, hogy a könyvtárnak évtizedek óta helyet adó épület fenntartása nagyon költséges. Szeptember végére kicserélték a külső nyílászárókat, befejezték a tető munkálatait, korszerűsítették a csapadékelvezetést, felturbózták a fűtési rendszert, és egy napelemes megoldást is kiépítettek. Most az épület szigetelése, színezése is halad, hátra van még az elektromos rendszert és az épület három kupoláinak felújítása.

  Félpiac

  Elkezdődött a piac korszerűsítése is és várhatóan egy évig tart. Ám ez idő alatt sem kell senkinek nélkülöznie a kedvenc/megszokott portékáit, az épület felét továbbra is használhatják az árusok és a vásárlók.

  A salgótarjáni vásárcsarnok és piac 1977-ben nyílt meg, de mára nagyon leromlott az állapota. Az önkormányzat uniós források segítségével újítja fel az épületet, a projekt régóta húzódott, a legutóbb például az építőanyagok rendkívüli drágulása késleltette, de végül a kormány rábólintott a város „forrásemelési kérelmére”.

  Az EU pénzéből szépül

  A város számos programot tudott megvalósítani az EU 2014-2020 közötti költségvetési időszakában – a beruházások egy része még most is folyik, ám 2023 végéig mindegyiket le kell lezárni. Az európai közösség pénzéből újították fel részben vagy az óvodákat, közterületek újultak meg (például a Beszterce tér, a Csokonai út, a Sugár út) és egy játszóházzal is gyarapodott Nógrád megye. Azoknak a fejlesztéseknek a projektjein, amelyek az új, 2021-2027 közötti uniós költségvetési ciklusban valósulnának meg, már javában dolgozik az önkormányzat: a kapcsolódó pályázatok várhatóan 2022 elején jelennek meg.

  Gúzsba kötött pályázatok

  A 2021-2027-es időszakra Salgótarján 11,176 milliárd forintos uniós keretet kapott. A városvezetés tájékoztatása szerint ezt az összeget Nógrád Megye Önkormányzata határozta meg. (Megjegyzendő: míg Salgótarjánt ellenzéki politikusok irányítják, a megyei közgyűlésben a kormánypártté a többség). És bizony az új uniós költségvetési ciklusban lényegesen nagyobb szerepe lett a megyei önkormányzatoknak, amelyek egyfajta irányító hatóságként működnek, és olyan kérdésekben is döntési joggal bírnak, amelyekre korábban nem volt hatásuk. Az említett 11,176 milliárd forintos keretet Salgótarján egyrészt csak előre meghatározott célokra fordíthatja, másrészt a városnak a kereten belül is pályáznia kell a számára fontos projektekre. A pályázatokat a megyei önkormányzat hagyja jóvá, és az összegeket nem lehet átcsoportosítani más célokra.

  Csakhogy a városvezetés szerint az elkölthető összegek aránya/nagysága nem vág egybe Salgótarján igényeivel. Van például egy úgynevezett, mintegy kétmilliárd forintos ESZA-keret, aminek jelentős részét programokra, rendezvényekre kell kötelezően elkölteni – „a helyi identitás és kohézió erősítése” szellemében. Miközben erre az összegre (vagy legalább egy részére) sokkal nagyobb szükség lenne az útfelújításoknál. Az önkormányzat ezért azon dolgozik, hogy rávegye a megyei önkormányzatot: észszerűsítse a pénzügyi kereteket, és az összegeket a sürgető feladatokra is felhasználhassa a település.

  A jövő zenéje

  A Fekete Zsolt által vezetett testület a tervek szerint az új ciklusban folytatja a város közösségi tereinek megújítását, például a Kemerovó, a Gorkij és a belváros fejlesztését. Turisztikai beruházásokat terveznek Salgóbányán, Somoskőn és Eresztvényben, de reményeik szerint utak is megújulnak, bővítik a parkolási lehetőségeket, és felújítják, illetve bővítik az önkormányzat tulajdonában álló szociális és egészségügyi intézményeket is.

  Költési lehetőségek
  Salgótarján az alábbi kategóriákon belül tervezhet projekteket: szociális városrehabilitáció, egészségügyi és szociális alapellátás infrastruktúrájának fejlesztése, helyi, önkormányzati intézmények energetikai fejlesztése, helyi zöld és kék infrastruktúra fejlesztése, helyi közlekedési infrastruktúra fejlesztése, turizmus, üzleti infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése, a családbarát, munkába állást segítő programok, illetve az Európai Szociális Alap kerete.

  Ne hagyd ki