Szavazz!
More

  Tudni kell újrakezdeni – járvány és kultúra találkozása

  A turizmus mellett a szórakoztatóipar volt az, amely leginkább megszenvedte a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet. Bár a tavalyi év már mutatott valamit a Covid előtti világból, a veszélyhelyzet nem múlt el, ma is korlátozások között élünk. Az együttesek, kultúrműhelyek nincsenek könnyű helyzetben. A Blahalouisiana zenekar két tagját, Schoblocher Barbarát és Jancsó Gábort kérdeztük arról, hogy miként élték meg az elmúlt esztendőt és mit várnak 2022-től.

  A Blahalouisiana 2012 nyarán alakult, alig egy évvel később pedig már a Morcheeba előzenekaraként léptek fel a PeCsában. A Túl távol, elég közel című dalukkal lettek országosan ismertek: slágerük 2016- ban hosszú ideig a legjátszottabb dalok között volt a rádiókban, a Youtube-on pedig jelenleg 1,8 millió megtekintés fölött jár a zeneszámból készült videóklip. Fehérvári kötődésük munkájukban is megmutatkozik: az Éjjel a főutcán című szerzeményük klipje Fehérváron (pontosabban jórészt a város felett) játszódik, míg a Nekem az nem elég című dalhoz készült videóban Czinki Ferenc fehérvári író a főszereplő.

  A mátrai korong

  A 2021-es évnek a Blahalouisiana tagjai úgy álltak neki, hogy ha törik, ha szakad, új lemez csinálnak. Ez meg is valósult, a Mátrában, Galyatetőn vették fel az negyedik korongjukat. Jancsó Gábor basszusgitáros szerint talán kicsit sokat vártak az új album megjelentetésével, de korábban – pont a járvány miatt – nem lett volna értelme kiadni.

  – Mindezek ellenére úgy gondolom, meg tudtuk ugrani azt, amit egy új lemezén esetében meg kell, vagyis nem távolodtunk el teljesen a „régi Blahától”, miközben tudatosan próbáltunk újdonságokat is belecsempészni a hangzásvilágba, hogy egy kicsit másképp hassanak a dalok – mondja Gábor. Schoblocher Barbara énekes a 2021-es évvel kapcsolatban szintén az új lemez elkészítését emeli ki, mint sikerélményt. – Emellett meghatározó momentumnak tartom, hogy nem tűntünk el, nem estünk szét, támogatjuk és szeretjük egymást, ami így már önmagában is pozitívnak tekinthető a pandémia idején – jegyzi meg Barbara.

  Felezett közönség

  A járvány hatását ők is nagyon érzik: Jancsó szerint borzasztó nehéz még mindig újraindulni, talpra állni.

  A basszusgitáros azt tapasztalta, hogy a vidéki koncertekre fele annyian járnak csak, mint korábban. – Ennek egyik oka az lehet, hogy a fővárosban és környékén még mindig nagyobb az átoltottság, mint az ország más területein, a másik pedig az, hogy az emberek még mindig félnek, ami egyébként teljesen érhető – teszi hozzá Gábor.

  Schoblocher Barbara szerint azért is baj, hogy a koncertre járók száma gyakorlatilag megfeleződött, mert a zenekar hiába tart jó klubkoncerteket és teljesít jól az online térben, mégis felsejlik bennük a sikertelenség érzése. Barbi azonban pozitívan tekint a jövőre, elvégre a zenekarból senkinek nem kellett hivatást változtatnia ahhoz, hogy a megélhetését fedezni tudja.

  Örülnek, hogy élőben

  És hogy mit várnak az idei évtől? Február 2-án jelenik meg új lemezük. A lemezbemutató koncertet február 18-án tartják az Akvárium Klubban. – Nagyon reméljük, hogy addigra normalizálódik a helyzet, csökkennek a számok, leül a pánik, többen lesznek beoltva és mindenki el tud jönni a koncertre, aki szeretne” – mondja Schoblocher Barbara. A lemezbemutató után egy több állomásból álló turnét terveznek, amelynek keretében Erdélyben is fellépnek majd.

  Egyébként pedig szeretnének egy erős tavaszi szezont produkálni, tovább növelni rajongói táborukat. A formáció idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, melynek során a Blaha először lesz főfellépő a Budapest Parkban.

  A nagy tervek mellett ugyanakkor – figyelembe véve az elmúlt két év járványügyi helyzetét –, a tagok már annak is iszonyatosan fognak örülni, hogy egyáltalán élőben zenélhetnek a közönségnek.

  Klasszik Lasszó

  Egy másik, a Blahalouisianához köthető alkotóközösség, a Klasszik Lasszó is aktívan készül az új esztendőre: az év elején stúdióznak, majd tavasszal indul a klubturné – tudtuk meg Cinki Ferenctől, aki nem csak mint író és klipszereplő szokott feltűnni a nagyközönség előtt, de a Lasszó egyik alapítója is. A formációt egyébként nehéz műfajilag bárhova is besorolni. Ahogy magukról írják a Facebookon: a Klasszik Lasszó nem koncert, nem is felolvasó est. Nem színház, nem tánc, nem performansz. Tulajdonképpen mindez együtt, amit már a csapat összetétele is bizonyít. Az alapítók között van a Blahalouisiana három zenésze, Schoblocher Barbara, Jancsó Gábor és Pénzes Máté, a már többször említett Czinki Ferenc, valamint Kemény Zsófi költő és slammer. Hozzájuk csatlakozott Vitáris Iván, akit az Ivan & The Parazolból ismerhetnek a zeneszeretők, később pedig Sárkány Bertalannal (Mary Popkids zenekar) bővült a csapat. Ebből jött létre tehát a Klasszik Lasszó, egy olyan alkotócsoport, amely műsorában többek között alapvető egzisztenciális, értelmet firtató kérdésekre keresi a választ.

  Ne hagyd ki