Szavazz!
More

  A nagyszobában minden megsemmisült, csak egy két ruhadarab élte túl

  Egy lehulló csikk – vagy annak parazsa – és két zsák ruha okozhatta azt a tüzet, ami miatt 80 embert kellett kimenekíteni a Czakó Elemér utca egyik épületéből. A lakás tulajdonosa borzasztóan tehetetlennek érezte magát, amikor jött a hír: a lángok elemésztették otthonát.

  Megrázta az egész várost annak a a borzasztó tűzesetnek a híre, ami április 12-én pusztított a Széchenyi városrészben lévő Czakó Elemér utcában. A tűz az egyik négyemeletes társasház első emeletén – egy lakás nagyobbik szobájában és erkélyén – ütött ki. A helyszínre a szolnoki és a ceglédi hivatásos tűzoltók érkeztek, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett behatoltak a lépcsőházba és kikísérték a lakókat – ez nem mindig könnyen: akadt olyan ajtó, amit feszítővágóval kellett feltörniük.

  A lángba borult lakásban szerencsére senki nem volt otthon, de a lépcsőház lakói közül heten a tetőre menekültek. Az egyik férfi családja már a tetőn volt, amikor visszament a kutyájukért, csakhogy bejutni még be tudott otthonába, de ki már nem – az erkélyen rekedt. Őt – és a tetőn ragadt embereket – daru segítségével menekítették a tűzoltók. A biztonság kedvéért a két szomszédos lépcsőház lakóit is kikísérték, az oltási munkálatok után visszatérhettek otthonaikba. A katasztrófavédelem információi szerint viszont abban a lépcsőházban, ahol a leégett lakás is volt, húsz otthonba nem lehetett visszamenni, így a lakókért először melegedő busz érkezett, majd az ott élő negyvenegy ember kénytelen volt rokonoknál tölteni az éjszakát. A kimenekítés összesen 80 embert érintett, a tűz által keltett hő és füst pedig komolyan károsította az égő lakás feletti másik két lakást is. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

  Lelkileg viszont bizonyára minden érintettet megviselt az eset, hiszen úgy „hazaérni” a munkából, hogy az ember otthona darabokra hullott, az minden, csak nem jó érzés. Megkerestük a családot, amelynek lakásában felcsaptak a lángok. Nagy Tibor, akinek öccse és annak párja élt az első emeleti lakásban, lapunknak elmondta, mélységesen ledöbbentek, amikor megtudták, mi történt.
  – Az egyik gyerekkori barátunk értesített bennünket, hogy ég a lakás. Persze kiakadtunk, nagyon rosszul érintette az egész családot a hír. Ráadásul éppen munkában voltunk, ilyen helyzetben szörnyen tehetetlennek érzi magát az ember – kezdte a történetet a fiatalember és hozzátette, a lakás a saját tulajdonuk, nem albérlet. Arra azonban nem sok esélyt lát, hogy testvére és sógornője visszaköltözzön a lakásba, miután helyreállították azt. Kétségtelen, már nem szívesen laknának ott.
  – A nagyszobában talán pár ruhadarab maradt épségben az egyik szekrényben, de minden más megsemmisült. A komplett lakás úszik a koromban, az oltástól pedig minden elázott. Szerintem milliós nagyságrendű lehet az anyagi kár, de ezt még egyelőre nem lehet pontosan megállapítani. A testvérem és párja szerencsére tudtak hova menni, nem maradtak fedél nélkül – mondta lapunknak Tibor, majd kitért arra is, mi okozhatta a tűzesetet.
  – A rengeteg fotóból és videóból, amik még a tűz pusztítása közben készültek, úgy látszik, hogy az erkélyen csaptak fel először a lángok. Két nagy zsák ruhaneműt tároltunk az erkélyen, mi arra gondolunk, talán egy ledobott cigaretta csikk vagy annak behulló parazsa lobbanthatta fel a tüzet, de semmi biztosat nem tudunk, míg a vizsgálatok le nem zárulnak.
  Nagy Tibor arról is beszélt nekünk, milyen segítséget kaptak eddig és mi az, amire még számítanak.
  – Ott álltunk és csak néztük, ahogy mindenük elég öcséméknek. Már akkor is elég sok rosszindulatú véleményt hallottunk a szomszédoktól, ezért kezdetben semmi jóra sem számítottunk, csak a biztosítótól reméltünk némi segítséget. Végül mégis meglepően sokan mellénk álltak és már rengeteg felajánlás érkezett hozzánk, amiért elmondhatatlanul hálásak vagyunk.

  És valóban, megható látni, hogy a szolnoki Facebook-csoportokban mennyi helyi szeretne segítséget nyújtani a károsultaknak valamilyen formában, egy szolnoki villanyszerelő például felajánlotta, hogy ingyen készít szakvéleményt az elektromos rendszerben keletkezett károkról a biztosító felé. A kiégett lakás alatt, a földszinten élő nyugdíjas asszony részére pedig civilek kezdeményeztek gyűjtést, ugyanis az oltás következtében minden bútor és berendezés elázott, használhatatlanná vált. A felhívás alatti hozzászólásokból is látszik, óriási összefogás kerekedett ebből a szerencsétlen szolnoki esetből.

  Györfi Mihály, a megyeszékhely szociális ügyekért felelős alpolgármestere megkeresésünkre elmondta, a károsultak közül egyelőre senki sem igényelt segítséget a várostól az elhelyezésben vagy a kárfelmérés kapcsán, és a Humán Szolgáltató Központ is készen áll, de ezidáig hozzájuk sem érkezett be támogatási igény.

  A katasztrófavédelem a tűz okának kiderítésére tűzvizsgálati eljárást indított. Ezt akkor alkalmazzák, ha a tűzeset kapcsán bűncselekmény gyanúja merül fel, ha annak következtében haláleset történik, ha a riasztási fokozata hármas vagy magasabb kategóriájú, illetve ha a hatóság vezetője szakmai szempontból indokoltnak tartja. A jogszabály szerint hatvan nap áll a tűzvizsgálók rendelkezésére egy ügy lezárására. A Szolnoki Rendőrkapitányság közveszély okozás vétség miatt rendelt el nyomozást.

  Ne hagyd ki