Szavazz!
More

  Csupán egy-két napos belföldi nyaralást engedhetnek meg maguknak a szolnokiak, ha egyáltalán…

  Idén is egy szempillantás alatt beköszöntött a nyár. Az elmúlt két-három évben a nyaralások megszervezésekor szép számmal akadt nehezítő tényező, és úgy fest, a 2022-es vakáció szintén feladja a leckét az utazni vágyóknak. Ezúttal ugyanis nemcsak a koronavírus járvánnyal járó korlátozásokat, határzárakat, oltási kötelezettséget kell figyelembe venni, hanem a szomszédunkban zajló orosz-ukrán háborút és a botrányosan elszállt inflációt is. Szolnoki lakosokat kérdeztünk idei nyaralási terveikről és arról, milyen szempontokat mérlegeltek az utazás tervezésekor.

  A munkahelyén pénzügyi, könyvelési feladatokat ellátó szolnoki Tímea nagyon szeretne néhány napra elutazni valahová a párjával.

  – Mindenképp belföldön szeretnénk nyaralni és úgy tervezzük, hogy a négy- ötnapos út kijöjjön 150 ezer forintból. Ami, lássuk be, nem könnyű feladat, mivel úgy felment mindennek az ára, hogy meg kellett húznunk a nadrágszíjat. Nyaralni viszont muszáj elmennünk, hogy kiszakadhassunk a monoton hétköznapokból legalább pár napra.

  Tímea azt mondja, ha valakinek nincs lehetősége elutazni a nyáron, a szolnoki Palacsintafesztivál és az idén 15. születésnapját ünneplő Tiszavirág Fesztivál is jó alkalom arra, hogy kicsit kikapcsolódjanak és mulassanak helyben az emberek.

  A Tiszavirág a dzsóker

  A szolnoki vendéglátásban dolgozó Balázs még nem fizetett be konkrét utazásra, de több elképzelése is van a nyári kikapcsolódásra.

  – Biztos, hogy elmegyek nyaralni valahová, de egyelőre még nincs pontos tervem, hogy hova, mikor és mennyi időre. Nagyon szeretem az egynapos belföldi túrákat, felfedezni az ország legeldugottabb zugait, azokat, amiket még nem kapott fel az internet. Ritkán adódik lehetőségünk olyan helyre menni, ami még szinte érintetlen, vadregényes, ahol a természet az úr és nem az ember. Meg nem a szemét… Elkeserítő látni, sokan mennyire semmibe veszik a természet kincseit, szemetelnek, rongálnak, mert arrogánsan azt gondolják, hatalmuk van a teremtett élővilág felett.

  Balázs egyébként úgy véli, a barátaival közösen sikerül majd megszervezniük egy többnapos nyaralást belföldön, de ez még a jövő zenéje. Szerencsésnek tartja magát, mert vannak tartalékai, amiből telik akár egy hosszabb útra is.

  – Hozzáteszem, hogy akkor sem dőlne össze a világ, ha nem sikerülne elutazni valahová, mert én Szolnokon is szuperül el tudom magam foglalni. Idén végre megtartják a Tiszavirág Fesztivált, de ott a frissen elkészült MÁV Strand, a „kacsás tó” a Tiszaligetben – amiben szerintem sokkal több potenciál lenne, ha a város kicsit jobban odafigyelne rá –, és a kedvencem: a Nefag környéke a parkerdővel és a Zagyva árterével. Csoda nagy szerencsénk van Szolnok elhelyezkedésével – mondta lapunknak a fiatalember.

  Bencsik Zsuzsanna idén ősszel szerzi meg tanári diplomáját az ELTE-n, a nyári időszakban szintén a szolnoki vendéglátásban dolgozik. Sűrű beosztása miatt valószínűleg nem tud elutazni hosszabb időre.

  – Nagyon kevés a szabadidőm a nyári pörgés miatt. A vendéglátásban nehezen teheti meg az ember, hogy egy hétre elutazzon anélkül, hogy ezzel megszívatná a kollégáit. Remélem, azért egy kisebb kiruccanásra sikerül sort kerítenem. Már az is nagyon jó lenne, ha a szabadnapok úgy alakulnának, hogy 1-2-3 napra el tudok menni a Balatonra. Annak ellenére, hogy sokat dolgozom, utazásra sajnos nem szeretek sokat költeni, úgyhogy elsősorban valami alacsony költségvetésű megoldáson gondolkoznék. De az egynapos belföldi kirándulásokat is nagyon kedvelem.

  Zsuzsanna lapunknak elmondta, mivel csak rövid és nem túl távoli vakáció jöhet szóba, ezért öröm az ürömben, hogy legalább spórolnia nem kell a megvalósításhoz. Ő is úgy gondolja, a Tiszavirág Fesztivál kapóra jöhet azoknak, akik nem tudnak elutazni Szolnokról a nyáron.

  – Szerintem a fesztivál tök jó helyettesítője lehet a nyaralásnak. Ismerek olyat, aki direkt arra a hétre szokott szabadságot kivenni. Azon a héten szinte olyan érzése van az embernek, mintha nem is Szolnokon lenne, én imádom. De a környékbeli településeken is szuper programokat szoktak szervezni, legyen az akár egy falunap, ami városiként nagyon jó móka tud lenni.

  Belföld, belföld, belföld

  A szolnoki kozmetikai vállalkozását vezető Mészáros Fruzsina párjával eredetileg külföldi nyaralást tervezett, ám az élet közbeszólt és az erre szánt összeget át kellett csoportosítaniuk más, fontosabb dolgokra, ezért belföldön töltik majd a vakációjukat.

  – Szépen lassan takarékoskodunk, minden héten félreteszünk néhány ezer forintot. Három napra szeretnénk lemenni a Balatonra, a szállásra úgy ötvenezer forintot szánunk – mondta Fruzsina, majd előrukkolt néhány hasznos ötlettel, Szolnokon és környékén hol töltheti jókedvű pihenéssel az idejét az ember.

  – A megyeszékhelyen szerintem érdemes a nyári hőségben a tiszai szabadstrandot és a Holt-Tiszát meglátogatni, de ötven kilométeres körzetben rengeteg remek fürdő található, amelyek jó kikapcsolódási alternatívák lehetnek egy-egy napra. Ott van például a ceglédi aqua centrum, a kerekdombi, a tiszakécskei, a martfűi és cserkeszőlői termálfürdő is. Ha szabadtéri kikapcsolódásra vágyna az ember és nem ragaszkodik Szolnokhoz, én a Tisza-tavi szabadstrandokat ajánlanám.

  Adrienn, a szolnoki kisgyermekes anyuka szintén belföldi nyaralást tervez a családjával.

  – Mióta megszületett a kisfiunk, nem igazán tudtunk kimozdulni, de olyan szerencsések vagyunk, hogy márciusban a szüleink révén elutazhattunk a férjemmel Egyiptomba néhány napra. Saját költségvetésből ezt aligha tudtuk volna megoldani. Idén már csak belföld jöhet szóba, júliusban szeretnénk elmenni négy napra a szilvásváradi Szalajka-völgy környékére, mert nagyon szeretjük a kirándulásokat és a hegyi levegőt. Szívesen elutaznánk például Horvátországba vagy Görögországba is négy-öt napra, de sajnos nincsen erre több százezer forintos megtakarításunk.

  Kérdésünkre, hogy a szilvásváradi útra kell-e spórolniuk, kis híján felnevetett.

  – Ó, nem is keveset! De ez minden évben így van. Ha gyereked és hiteled van, az már igencsak nehezített pálya anyagi szempontból.


  A szolnoki és környékbeli úti célok közül Adrienn is a MÁV Strandot, a tiszai szabadstrandot és a Zagyva folyó csoda szép árterét javasolja, a kisgyermekesek részére pedig telitalálatnak tartja a jászberényi állatkertet is.

  „Ha gyereked és hiteled van, az már igencsak nehezített pálya anyagi szempontból.”

  Ne hagyd ki