Szavazz!
More

  Sok tábor, sok kaland, sok pénz – a kínálaton nem, csak a pénztárcán múlik a vakáció

  A napközis táborok ára most átlagosan 38 500 forint egy hétre, az ottalvósokért 60 ezer forintot kell fizetni. Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője arra hívta fel a figyelmet: az élelmiszerárak és a szállás költségek miatt áremelkedésre lehet számítani, ezért érdemes minél előbb lefoglalni a vakáció helyszínét. 

  A nyári tábort minél előbb foglalják le a szülők gyermekeik számára, mert a szervezők jelezték, vélhetően kénytelenek lesznek árat emelni – mondta a Táborfigyelő és Táborminősítő vezetője. Tóth Béla megjegyezte: a vakációs programok díjai akár már két hét múlva eltérhetnek a most hirdetettől, mert az étkezési költségek és a szállás ára folyamatosan emelkedik. Annak viszont, aki most jelentkezik, nem az emelt összeget kell majd kifizetnie –  tette hozzá. 

  A különböző táborok között akár tízszeres is lehet az árkülönbség. van,
  ami csak 28 ezer forintba kerül, de találni 330 ezerért is.

  Tízszeres árkülönbség

  A napközis táborok ára most átlagosan 38 500 forint egy hétre, az ottalvósoké egy turnusra 60 ezer forint. Az ársáv viszont nagyon széles, van olyan tábor, amit imádnak a gyerekek, és „csak” 28 ezer forintba kerül, míg egy másikért 330 ezer forintot kell fizetni. Vagyis több, mint tízszeres a különbség. Mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelő kínálatot –  mondta, de azt kéri a szülőktől, hogy ne csak az ár, hanem az ár-érték alapján döntsenek. Annál értékesebb ugyanis a vakáció, minél több aktív programot garantál. 

  Az árak növekedése ellenére szerinte rekordrészvételre lehet számítani, mert az elmúlt évekkel szemben a szülők idén dolgoztak, hiszen már nincs karantén, és a járványtól való félelem sem akadályozza a gyermekek elengedését. A kínálat is jelentős, több, mint 900 ellenőrzött táborturnust lehet foglalni már a Táborfigyelő oldalán, a taborfigyelo.hu-n. 

  Tóth Béla azt mondta, ahhoz, hogy egy gyermek jól érezze magát a táborban, élménydús és pörgős programokra van szükség. Alternatívát kell nyújtani a mobiltelefonokkal, tabletekkel, számítógépes játékokkal szemben, hogy a kütyük nyomogatásához szokott gyerekek ezek nélkül is jól érezzék magukat. 

  Már az egészen kicsik is táborozhatnak

  A táborfigyelő vezetője beszélt arról is, hogy eddig a 6-18 év közötti fiataloknak hirdettek táborokat a szervezők, de ma már a sokkal kisebbeket is várják. Idén már 2-3 éves gyermekeknek indulnak napközis táborok, ezek nagyon hasonlóak a bölcsődei és óvodai felügyelethez. Amikor arról van szó, hogy a szülők nehezen oldják meg a 12-13 hetes nyári szünidőt, elsősorban az iskolások családjára gondolunk. Pedig a bölcsődei, óvodai leállás is öt hetes. Ha a szülő nem szeretné az ügyeletet ellátó intézménybe vinni a gyermekét, de nincs öt hét szabadsága, akkor valamilyen megoldást kell találni. Erre reagáltak a táborszervezők – mondta. 

  A nagyobbak körében a kaland-, a sport- és az angol táborok a legnépszerűbbek, bár a katonai táborok is éppen, hogy csak lemaradtak a dobogóról. A hagyományosnak tartott kaland- és lovas táborok mellett egyre több meghökkentő ötlettel állnak elő a szervezők. A taborfigyelo.hu-n találni már mesterséges intelligencia- vagy videókészítő tábort is, de olyat is, ahol a gyerekek fákon laknak, mint Robin Hood és csapata. 

  Idén már akár a bölcsis korosztálynak is hirdetnek táborokat.

  A szülő se izguljon

  Tóth Béla szerint jó, ha a vakációra induló gyerek nyitott, szívesen barátkozik, de az otthonról hozott minta is fontos. Ha egy szülő úgy dönt, hogy elengedi a gyerekét, akkor ezt lélekben és gyakorlatban is tegye meg. A táborozni induló fiatal ne azt lássa, hogy apa, anya lerágja a tíz körmét és fél, tart az egésztől, sokkal inkább azt, hogy ők is várják, hogy gyermekük élményekben gazdag napokat töltsön el, ugyanakkor várják majd haza, hogy elmesélje az élményeit, és beszéljen új barátairól. Ahhoz persze, hogy mindkét oldalról sikeres legyen a pár napos, hetes elválás, nem baj, ha a döntési folyamatban is részt vesz a gyermek. Attól pedig nem kell félni, hogy nem tud fogkrémet nyomni a fogkeféjére, az ilyen jellegű nehézségek többségét a gyermekek simán megoldják. Gyakran sokkal önállóbbak, ügyesebbek, és talpraesettebbek, mint azt a szülők gondolják, csak otthon mindent megcsinálnak helyette. A táborokban egyébként is nagy lépést tesznek az önállóság felé a gyerekek, de, ha bármivel nem vagy nehezen boldogulnak, akkor a velük foglalkozó felnőttek, ifik segítenek nekik. 

  A vezető felhívta a figyelmet, hogy az a csaknem ezer tábor, amely a taborfigyelo.hu oldalon szerepel, garantáltan biztonságos. A szervezők azt nyújtják, amit kínálnak, és legálisan működnek. Minden biztonsági és egészségügyi szabálynak megfelelnek, egy elmaradt program helyett egyenértékű elfoglaltságot kínálnak. Aki máshonnan választ, mindenképpen ellenőrizze, hogy működő cégről van-e szó, és a hirdető nem áll-e csődeljárás alatt. Ezt a vizsgálatot mindenképpen célszerű elvégezni. 

  Ne hagyd ki