Szavazz!
More

  Lejárt a fideszes ígéretek ideje

  A Fidesz képviselője ígéretekben verhetetlen, a megvalósítás azonban nem az erőssége – így látja kormánypárti riválisa eredményeit Konczer Erik jogász-közgazdász. Az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje szerint egy pozitívum azért köthető Bencsik Jánoshoz: állítólag jó a bora, no és a borászati lobbija. De Tatabányának vasútállomás kellene, és hogy ne használják ipari célokra a karsztvízét. 

  – Mi lenne a három legfontosabb ügy, amivel megválasztása után azonnal lobbizni kezdene a minisztériumoknál?

  – Ha lehet, négyet említenék, köztük kettő olyat is, amit könnyen teljesíthető. Az egyik ilyen Tatabánya pénzügyi kompenzációja, ami az Orbán-kormány intézkedései, az elszenvedett bevételcsökkenés miatt égető. A vírusválság első évében csak fideszes vezetésű városokat jutalmazott a kormány 1,4 milliárd forinttal, az idei évre pedig 2 milliárd forintnál nagyobb hiányhoz vezetett az elhibázott kormányzati politika. Térségünk jelenlegi országgyűlési képviselője eközben semmit nem tett azért, hogy visszaszerezze az önkormányzat forrásait. Könnyen elérhető cél az is, hogy Tatabánya és Tata között ismét ingyenes legyen az M1-es autópálya-szakasz. Nagy hiba volt fizetőssé tenni a településeinket elkerülő utak megépítése előtt. De a Fidesz 2015-ben megtette, ami jelentős forgalmat okozott az útjainkon. 

  A másik két cél a környezetvédelemmel kapcsolatos. Támogatom a Nagy Tavak Koalíció javaslatait, amelyek az Öreg-tavat is megvédik. Az Egységben Magyarországért programjában is hangsúlyos elem a környezetvédelem, ami nekünk különösen fontos: a fideszes gigahotelt is meg tudjuk akadályozni a tavak parti sávjába tervezett építési moratóriummal. Hosszú, de elengedhetetlen küzdelem lesz az ivóvizünk, karsztvizünk védelme. Ipari célra nem adjuk! A tatai karsztvizekből akár napi 10 ezer köbmétert vihetnek el emiatt. A jelenlegi képviselő azt hazudja, ivóvízként használják. Az a trükk, hogy a jelenlegi ivóvizet az ipar emészti föl, a mi karsztvizünket pedig ivóvízként viszik el, a jogszabály kijátszása. Eltitkolják az új beruházások környezetterhelési következményeit. Csak olyan ipari beruházás megvalósulását engedjük, amely megfelel a környezetet leginkább megóvó, modern eljárásoknak. Szélesebb társadalmi kontrollt akarunk.

  – Mi az, ami – bár nagyban javítaná az itt élők életminőségét – évek óta nem elérhető a térségben?

  – Általában nem az valósul meg, ami fontos az itt élőknek, hanem az, amiből a fideszes kiváltságosok többet profitálhatnak. Mindig csak beígérik a tatabányai vasútállomás felújítását, akadálymentesítését. 2016-ban jelentette be Orbán Viktor és Bencsik János, hogy az új vasútállomást 2018 márciusára megépítik, amiből nem lett semmi. Bicskén épül meg a Tatabányának szánt intermodális vasútállomás, mert közelebb van Felcsúthoz. És ha valami Orbánnak fontos, az úgy lesz, ha nem mer ellentmondani a körzet képviselője. Habár megérdemelt Tatabánya már egy új kézilabdacsarnokot, végül az is a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté kérésére épült meg, aki a Kézilabda Szövetség elnöke is, a csarnokra pedig azért volt szüksége, hogy Magyarország világversenyekre pályázhasson. Ezért is lett fenntarthatatlanul nagy. 

  – Van új ígéret a vasútállomás megépítésére?

  – Most, a választásokhoz közeledve ismét nagy ígérgetésekbe fogott a Fidesz, és ki tudja hányadik nekifutásra, 2025 végére ígérik Tatabánya új vasútállomását. Addig is liftekkel akadálymentesítik a jelenlegi állomást, 2022 tavaszáig. Itt sem láttak még hozzá a munkához. Ezzel szemben épült egy 6000 férőhelyes sportcsarnok a városban, aminek 30 milliárd felé közelít a költsége, miközben 6 milliárdról indult. A különbözetből kész lenne a vasútállomás is. 

  – Érzékeli az emberek elégedetlenségét?

  A Fidesz képviselője ígéretekben verhetetlen, a megvalósítás azonban nem az erőssége. Ezért igen, érzékelhető az elégedetlenség. Tizenkét év után még mindig ott tartunk, hogy mindenre csak tervek vannak. A kormány jelenlegi helytartója „kijáró képviselőnek” nevezi magát, de az emberek maguk között viccesen csak a „borászatába kijáró képviselőnek” hívják. Nem véletlenül, hiszen mindent belassít, amihez hozzányúl, ám a borvidék látványosan fejlődik. Utóbbi persze önmagában üdvözlendő.

  – Miben lenne más, mint a jelenlegi képviselő?

  – Projektvezetőként a gazdasági életben mindent időre, pontosan kell megszerveznem. Oktatást, gépeket, alapanyagokat, folyamatokat. Nekem kényelmetlen már a gondolat is, hogy ha 2016-ban megígér valaki egy vasútállomást 2018-ra, akkor 2022-ben hogy tud ígérni 2025-ös megvalósítást. Eközben állítólag 50 milliárd forint maradt a Modern Városok Programban, amiből 27 milliárd kellene a tatabányai beruházásra, de ugyanerre a pénzre mutogatva ígérget tovább két tucatnyi fideszes képviselő is.

  – Lehet valami pozitívat is mondani a kormánypárti ellenfeléről?

  – Azt mondják, jó a bora. Látványosan sokat tesz a borvidék felvirágoztatásáért. Saját borászatot sikerült pár év alatt kiépítenie, amit mást tulajdonol, de a cég neve az ő beceneve. Mintha a Mészáros és Mészáros Kft.-t Viktor Kft.-nek hívnák… Ennek a fideszes kiváltságos világnak kell véget vetnünk április 3-án.

  – Miképp csapódik le a kormánypártok háborús kommunikációja a választókerületében?

  – Senki nem akar háborút. A kérdés az, kinek a politikája hitelesebb: azé az Orbáné, aki 12 éve Putyin előretolt helyőrsége Európában, vagy az Európa- és békepárti hatpárti szövetségé? A háborús helyzetet erős európai szövetséggel lehet megoldani, ez az a szövetség, amiből Orbán kijátszotta magát. A háborúnál jobban foglalkoztat mindenkit az árdrágulás, a pénzromlás. Mennyivel kell többet fizetni a zöldségért, a gyümölcsért, a húsért? Mennyivel drágult a lakáshitel törlesztése? 

  – Milyennek látja az ellenzék választási esélyeit?

  – Győzni fogunk. A felmérésekből azt látjuk, sokan még mindig nem merik felvállalni a véleményüket nyilvánosan, de a szavazófülkében egyedül lesznek az emberek.

  – Hogy ítéli meg a győzelmi esélyeket a választókerületében?

  – Tatabányán, Tatán, Bajon, Szárligeten és Vértesszőlősön is látják, miről szól a fideszes hatalom. A központ gerinctelen kiszolgálása folyik a helyi emberek véleményének figyelmen kívül hagyásával. Bencsik János tavaly nem szólalt meg a Parlamentben, nem találta említésre méltónak, hogy mi történik a karsztvízzel, Tatabánya pénzügyeivel. De nemcsak benne csalódtak: Schmidt Csabát már leváltotta Tatabánya, és egy igazi polgármestert választott Szücsné Posztovics Ilona személyében. Tatán Michl Józsefre jóval kevesebben szavaztak, mint ahányan aláírták az Öreg-tó védelméről szóló népszavazást kezdeményező íveket. Ilyenkor demokráciában egy polgármester lemond, mert tudja, elvesztette a lakók bizalmát. Magyarország nem működik demokráciaként, Michl pedig nem polgármester, hanem helytartó. Ahogy Bencsik is.

  Ne hagyd ki