Szavazz!
More

  A láthatatlan ember

  Immár a Fidesz is közzétette, kiket küld csatába az áprilisi országgyűlési választásokon. A legtöbb helyen nincs meglepetés, a régi ember próbál újrázni. Ez lehetőséget ad arra, hogy megnézzük, ki mit tett le a választókerülete asztalára az utóbbi négy évben (illetve az azt megelőző időben). Mert azt, hogy az ígéretek valósak vagy hamisak, a korábbi cselekedetek alapján meg lehet ítélni. 

  Simon Róbert Balázs 2006-2014 között szolgálta Borkai Zsoltot alpolgármesterként (és volt önkormányzati képviselő), 2014-től az Országgyűlésbe igazolt, és azóta a Győr-Moson-Sopron megyei 1-es választókerület állampolgárait képviseli a Tisztelt Házban. 

  Igaz, meglehetősen langyosan: mind parlamenti munkájában, mind választókerületében meglehetősen passzív. Az elmúlt ciklusban három év alatt összesen négy interpellációt adott be és ezekkel együtt 27-szer szólalt fel. Interpellációi a kormánypárti felkérdezés tankönyvi példái: az egyik győri vonatkozású kérdése arról szólt, hogy támogatja-e pénzzel továbbra is az Audit a kormány; a másik arról, hogy tervez-e még utakat építeni Győrben az állam. A többi szónoklatban Győrről nem, Czeglédy Csabáról és Soros Györgyről viszont annál több szó esett. Legemlékezetesebb felszólalása azonban 2016-ban volt, amikor a kulturális bizottság tagjaként az Arany János emlékév kapcsán tartott vezérszónoki felszólalásának minden elemét interneten elérhető szövegekből ollózta össze.

  Simon lelkiismeretesen részt vesz a szavazásokon, ilyenkor kivétel nélkül fegyelmezetten együtt voksol a frakcióval. Noha 2012 óta tanít a győri egyetemen, mégis megszavazta az intézmény alapítványi kiszervezését. Még úgy is, hogy az alapítvány kuratóriumába Dézsi Csaba, Győr polgármestere is bekerült, akivel régóta látványos konfliktusok terhelik viszonyát. A képviselő emellett igennel szavazott a rabszolgatörvényre is, és 2012-ben megszavazta a letelepedési kötvényekről szóló törvényt is, ami lehetővé tette, hogy több tízezer külföldi állampolgárságot vásároljon. 

  A fideszes politikus hiába egyéni országgyűlési képviselő már nyolc éve, egyszerűen súlytalannak tekintik Győrben, mert nem tudta megakadályozni, sem ellensúlyozni, hogy Borkai Zsolt köre vonja befolyása alá a város életének nagy részét. Egy ellenzéki képviselő megfogalmazásában Simon a „láthatatlan ember”, akinek helyi tevékenysége általában kimerül szalagok átvágásában, alapkövek letételében és kerékpárutak felavatásában.

  Nem kommunikál a helyi független médiával, pedig bőven akad olyan ügy, ami érdekelné a győrieket. A képviselő következetesen hallgatott Borkai Zsolt botrányával kapcsolatban is, pedig nyolc éven keresztül tartó alpolgármestersége alatt szoros személyes- és munkakapcsolatnak kellett kialakulni közöttük. Nem meglepő tehát, hogy Simon érdemben arra sem reagált, hogy parlamenti titkára egy teljes éven keresztül készített pedofil felvételeket gyerekekről a győri strandon.

  Középkategóriás vagyon

  Simon Róbert Balázs nevén egy győri családi ház, egy győri lakás, illetve egy Opel márkájú autó van. Megtakarításai között egy egymillió forintos életbiztosítást, illetve takarékbetétben elhelyezve 7,5 millió forintot jegyzett be bevallásában. Magánszemélyekkel kapcsolatban fennálló tartozása kétmillió forint. Képviselői állása mellett Simon az egyetemen is oktat, félévente 54 ezer forintot kap ezért 

  Emberi erőforrás

  Simon Róbert Balázs végzettsége szerint művelődésszervező, pénzügyi vállalkozási szakértő és okleveles emberi erőforrás tanácsadó. Nős, felesége Nagy Bernadett. Egy lányuk van.

  Ne hagyd ki