Szavazz!
More

  A Törzs utca és a Keleti lakótelep

  Az utóbbi 12 évben most először egyetlen ellenzéki jelölt áll szemben a kormánypártok emberével minden választókerületben. A kormányváltásra készülő mezőny meglehetősen vegyes: akadnak újrázni akaró parlamenti képviselők, szép számmal startvonalhoz álltak helyi politikusok, és vannak persze újoncok is. Óriási feladattal kell megbirkózniuk; egyrészt ez a választás helyben dől el, másrészt egy sokszínű (DK-s, Jobbikos, LMP-s, momentumos MSZP-s, párbeszédes) támogatói bázisnak kell beszélniük. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es választókerületében Lengyel Máté indul a Fidesz ellen.

  Lengyel Máté szerint Nyíregyháza a lakosság drámai fogyásával küzd, ami az 1990-es nagymértékű elvándorlásnak „köszönhető”, illetve annak, hogy 2010 óta egyetlen olyan beruházás sem valósult meg, ami az iskolából kikerült fiataloknak stabil munkahelyet, tisztességes jövedelmet és tervezhető jövőt biztosított volna. Emellett úgy látja, komoly problémát jelent az olcsó, külföldi munkaerő is, akiknek munkásszállót építenének, miközben a nyíregyházi szakképzett dolgozók megtartására sajnálják a forrásokat. Megválasztása esetén Lengyel ezeknek a problémáknak a megoldásán dolgozna, azaz szeretné elérni, hogy az önkormányzatok jogköreit visszaállítsák, a bevételeiket pedig békén hagynák. Elérné, hogy egy-egy fejlesztésre ne kelljen éveket várni Nyíregyházán, a város képes legyen önerőből is megvalósítani beruházásokat. Új alapokra helyezné a fiatalok családalapítási lehetőségeit: úgy gondolja, hogy nem az állami támogatás az egyetlen lehetőség a családalapításhoz: a fiataloknak a tisztes bérükből biztos jövőt kellene tervezniük maguknak és a családjuknak. Ezen felül a képviselőjelölt a panelprogram élharcosává tenné Nyíregyházát, javítana a közutak állapotán, komplex otthonteremtési programmal segítené a fiatalok és a szakképzett munkaerő itthontartását. A multik támogatása helyett a helyi vállalkozások erősítéséért lobbizna, illetve kiállna a nyugdíjasokért is.

  Lengyel Máté az országos politikában nem annyira ismert, átfogó közéleti kérdésekben eddig nem nyilvánított véleményt. A helyi politikában ugyanakkor aktív. Különösen büszke arra, hogy képviselőként sikerült kiharcolnia a Törzs utcai körforgalmat, ami után lényegében egy körforgalom-építési láz kapta el a városvezetést. Ezen felül részt vett a tömegközlekedés újraszervezésében, a Keleti lakótelep felszámolásának megindításában. Társaival sikerült forrásokért lobbiznia a külvárosi utak fejlesztéséhez, vagy elérni a vállalkozásfejlesztési alap létrehozását. Amit sajnál, hogy ellenzéki képviselőként csak nyomást gyakorolhatott a városvezetésre.

  A jobbikos képviselőjelölt kulcsfigurája tehát a helyi közéletnek, ami meg is látszik az előválasztás során elért eredményén. A Jobbik mellett az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a DK, az ÚVNP és az MMM által támogatott politikus az októberi voksoláson óriási győzelmet aratott: a szavazatok több mint 80 százalékát kapta a momentumos Csipkés József István ellen, aki az összes szavazat kevesebb mint 20 százalékot tudhatta magáénak. 

  20 milliárdért lobbizott

  Lengyel Máté a Miskolci Egyetemen szerzett történész diplomát, előtte idegenforgalmi középiskolába járt. A nyíregyházi önkormányzat munkáját 2018 óta segíti képviselőként, a város fejlődése érdekében eddig több mint 20 milliárd forint infrastruktúra-fejlesztésért lobbizott országgyűlési képviselőik segítségével.

  Ne hagyd ki