Szavazz!
More

  Mindene a sport – és mi más?

  Immár a Fidesz is közzétette, kiket küld csatába az áprilisi országgyűlési választásokon. A legtöbb helyen nincs meglepetés, a régi ember próbál újrázni. Ez lehetőséget ad arra, hogy megnézzük, ki mit tett le a választókerülete asztalára az utóbbi négy évben (illetve az azt megelőző időben). Mert azt, hogy az ígéretek valósak vagy hamisak, a korábbi cselekedetek alapján meg lehet ítélni.

  Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es választókerületében Szabó Tündét indítja a Fidesz. Nem mondható kifejezetten aktív országgyűlési képviselőnek. Két ciklusában mindössze 21, illetve 23 alkalommal szólalt fel; többnyire sport témában tartott beszédeket. Amikor mégis szóba hozta választókörzetét, akkor a megvalósult fejlesztéseket sorolta fel és megköszönte a nyíregyháziaknak, hogy a Fidesz jelöltjére szavaztak az önkormányzati választáson. Egy másik alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 óta mennyit fejlődött a város és a megye gazdasági helyzete. Ezek mellett mindössze egyetlen önálló indítvány kötődik a nevéhez, az is sport témában. 

  A parlamenti szavazások során rendkívül fegyelmezetten szavaz, sosem mond ellent pártjának. Ennek köszönhetően igent nyomott 2020-ban az EU-s helyreállítási alap folyósítását veszélybe sodró határozat elfogadásakor, amely feltételeket szabott a kormánynak, miként támogathatja az Európai Unió koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítését célzó hitelfelvételét. Nem ellenezte a magyar egyetemi és főiskolai diákok kollégiumi elhelyezését megnehezítő/ellehetetlenítő Fudan Hungary Egyetem-projektet sem. Ezek mellett a választókörzetét érintő szavazások során is minden kormánypárti javaslatot elfogadott, még akkor is, ha az nem volt kedvező a helyiek számára. 2018-ban például zokszó nélkül elfogadta a rabszolgatörvényként elhíresült, a munka törvénykönyvének módosításáról szóló törvényjavaslatot. 

  Szabó Tünde eddigi országgyűlési tevékenysége alapján joggal feltételezhető, hogy államtitkári pozíciója jóval fontosabb számára a választókörzete problémáinál és mindennapjainál. Nevéhez kötődik a TAO-rendszer megújítása és új sportággal történő bővítése, az évek óta húzódó és hatalmas költségeket felemésztő tanuszoda projekt, valamint az a minisztériumi vizsgálat, amely évekre lehetetlenné tette a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány TAO-támogatásainak megismerését. Ezzel szemben nem tett semmit az ellen, hogy Nyíregyházán évek óta megoldatlan a Keleti Lakótelep és a Huszár-telep ügye. (Igaz, szociális érzékenysége nem túl erős, például nagy vihart kavart, amikor gyermekeiről posztolt képet, akik méregdrága magániskolában kezdték az évet – miközben az állami oktatás évről évre nehezebb helyzetbe kerül.)

  A jelenlegi országgyűlési képviselő eddigi munkásságát példázza az is, hogy a városban sorra létesülnek az olyan beruházások, amelyek a pénzt emésztik, de a körzet jólétét nem segítik elő. Nyíregyháza bővelkedik a milliárdos sportberuházásokban, amiket a koronavírus okozta gazdasági válság sem tudott megakasztani. Tavaly áprilisában került a hírekbe, hogy a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében a megyeszékhely újabb arénát kap, amihez a kormány 19,1 milliárd forintot biztosít a Gazdaságvédelmi Alapból. De épül még a városban 7,2 milliárdból egy atlétikai centrum is, a tervezett költség duplájáért.

  Volt szövetségi alelnök is

  Szabó Tünde szakedzői és jogász diplomát is szerzett sportkarrierje befejezése után. A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja volt egy ideig. Saját ügyvédi irodát üzemeltet Budapesten, 2020-ban pedig kinevezték az Európai Úszó Szövetség alelnökévé is. 2015 óta államtitkár, 2018-tól országgyűlési képviselő.

  Ne hagyd ki