Szavazz!
More

  Derítse ki, mennyire van képben a választási visszaéléseket illetően!

  Az országgyűlési választás eredményét sok tényező alakítja. Amellett, hogy a többség mennyire elégedett a kormánypárt vagy az ellenzék teljesítményével, mennyire hisz az ígéreteknek, az is számít, hogy milyen törvénytelen vagy etikátlan eszközökkel próbálnak szavazatot szerezni a pártok. Úgyhogy nem árt, ha tudjuk, milyen befolyásolási eszközök léteznek. És hogy mit tehetünk a tiszta választásért.

  Tisztában van azzal, mi számít a hatalommal való visszaélésnek? Felismerne egy választási csalást? Tudja, milyen következményei lehetnek a visszaéléseknek?

  Induljon a Tiszta szavazás-kvíz, melynek végére megtudhatja, hogy mennyire van képben! 

  1. Választási visszaélésnek minősül, ha egy jelölt az ön tudta nélkül az ön adatait adja meg egy ajánlólapon?

  a. Igen, de úgysem derül ki soha.

  b. Igen, ezért érdemes ellenőriznie az Ügyfélkapuján keresztül, vagy a jegyzőnek benyújtott kérelemmel.

  c. Nem.

  2. Sérti a kiegyensúlyozott tájékoztatás elvét, hogy a közmédiában szinte csak kormánypárti politikusok kapnak szót?

  a. Igen, de ez nem így van, az ellenzék is rendszeresen és arányosan szerepel a közmédiában.

  b. Nem, a közmédia a mindenkori kormányé,  érthető, hogy ezen a felületen nem kampányolhat az ellenzék.

  c. Igen, hiszen a közmédia az országot szolgálja, nem a kormánypártokat. Az utóbbi 4 évben 18 alkalommal szerepelhetett ellenzéki képviselő a köztévé valamely műsorában, ami nem törvénytelen, de sérti a kiegyensúlyozott tájékoztatás elvét.

  3. Befolyásolhatja-e a választás eredményét az, hogy míg  a határon túli magyarok szavazhatnak levélben, addig a kivándorolt magyarok csak a konzulátusokon tehetik meg azt?

  a. Nem igazán, hiszen körülbelül hasonló számban szavaznak, illetve voksaik is nagyjából egyenlően oszlanak meg a pártok között.

  b. Igen, döntően befolyásolhatja ez a megkülönböztetés. Például 2018-ban 224 ezer határon túli (pl. erdélyi, szlovákiai, kárpátaljai, vajdasági) magyar szavazott levélben (több mint 216 ezer a Fideszre voksolt,  míg a kivándorolt magyarok, akiknek akár órákat kellett utazniuk a konzulátusra, mintegy 32 ezren szavaztak. 

  c. Igen, befolyásolhatja, de minden pártnak lehetősége van mindkét körben kampányolni.

  4. Ön szerint törvényes, ha egy-egy ingatlanba olyanok jelentkeznek be tömegesen, akik nem élnek ott, csak a szavazatukat jönnek leadni az adott körzetben, így akár el is dönthetik a választás eredményét helyben?

  a. Törvénytelen, ha ilyet tapasztal valaki, akkor érdemes feljelentést tenni.

  b. Ez tipikusan szürke zóna, mert bár csak az szavazhat az adott körzetben, aki életvitelszerűen az adott ingatlanban él, de bizonyíthatatlan, hogy ez megvalósul-e.

  c. Törvényes, mert tavaly novemberben hoztak egy törvényt, amely szerint a fiktív lakóhely létesítése vagy az abban való közreműködés nem büntethető, ugyanakkor ha kiderül, hogy a választás befolyásolása a cél, akkor sértheti a szabályokat.

  5. Ön szerint törvénybe ütközik tömegesen szállítani embereket a szavazóhelyiségbe?

  a. Igen, törvénytelen, ha a családtagokon, barátokon kívül több ember érkezik egy járművel a szavazóhelyiséghez.

  b. Igen, törvénytelen, de csak 9 fő felett.

  c. Nem, akárhány ember érkezhet egyszerre egy járművel szavazni, sok esetben így jutnak el a távoli urnákhoz az emberek, tehát megkönnyíti, hogy éljenek a választójogukkal.

  6. A szavazatvásárlás vagy eladás – legyen szó akármilyen összegről vagy ajándékozásról – bűncselekménynek számít-e és büntetés jár-e érte?

  a. Nem, bár tisztességtelen, mégsincs következménye.

  b. Igen, pénzbüntetés járhat érte.

  c. Igen, 3 évig terjedő börtönbüntetés járhat érte.

  7. Az alábbiak közül mi számít választási csalásnak? (több válasz is jó lehet)

  a. Ha valakit arra kérnek vagy kényszerítenek, hogy fotózza le a szavazólapját és mutassa be, hogy „megfelelő” jelöltet választott-e.

  b. Ha nyilvánosan tölti ki a szavazólapot.

  c. Ha valaki más helyett szavaz.

  8. Mi az a láncszavazás?

  a. A láncszavazás segítségével a megfélemlített vagy megvesztegetett szavazópolgárok bizonyítani tudják, hogy az előre megbeszélt párt(ok)ra adták a voksukat. Az első ilyen szavazó üres borítékot dob be, kiviszi az üres szavazólapot, átadja a következőnek, aki a megfélemlítés vagy megvesztegetést végző ember előtt behúzza az x-et a megfelelő helyre, azt teszi a borítékba, az üres szavazólapot pedig kiviszi a következő embernek és így tovább.

  b. A láncszavazás az, amikor busszal, szervezetten szállítanak megvesztegetett vagy megfélemlített, megvesztegett  embereket szavazni.

  c. A láncszavazás az, amikor a szavazó összeköti a jelöltek nevét a szavazólapon.

  9. Létezik kampánycsend és ha igen, mire vonatkozik?

  a. Nem, 2013 óta bárki bárhol bármikor kampányolhat.

  b. Alapvetően már nem létezik, de a választás napján a szavazóhelyiségek 150 méteres körzetében tilos bármilyen választási kampánytevékenységet folytatni a választás napján 

  c. Igen, a választás napján 0 órától 19 óráig tilos kampányolni.

   Megfejtés: 

  1. a=0, b=1, c=0

  2. a=0, b=0, c=1

  3. a=0, b=1, c=0

  4. a=0, b=0, c=1

  5. a=0, b=1, c=0

  6. a=0, b=0, c=1

  7. a=1, b=1, c=1

  8. a=1, b=0, c=0

  9. a=0, b=1, c=0

   9-11 pontos eredmény 

  Gratulálunk! Ön teljesen tisztában van azzal, hogy milyen módon befolyásolható a választási eredmény. Hasznos tudását érdemes megosztania olyanokkal, akik járatlanok ezekben a kérdésekben.

   5-8 pontos eredmény 

  Sokat tud a lehetséges visszaélési és csalási formákról, de érdemes még tájékozódnia ezekben az ügyekben, hogy felismerje, ha a környezetében választási csalást próbálnak elkövetni.

   0-4 pontos eredmény 

  Az, hogy kitöltötte a tesztünket, azt jelenti, hogy érdekli a választás tisztasága. A visszaélések, csalások módját még nem ismeri igazán, de a választás napjáig még lesz lehetősége tájékozódni. Ki tudja, talán ön lesz az, aki leleplez majd egy választási csalást.

  Ha a választás napján csalást, illetve visszaélést tapasztal vagy gyanít, hívja a Tiszta szavazás kampány forródrótját, amelyen a TASZ jogászai segítenek bejelentést tenni. Telefonos forródrót: +36 30 722 33 56 

  A Tiszta szavazás kampányt a Civil Kollégium Alapítvány (CKA), az aHang, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital közösen indította azért, hogy segítsenek a szavazóknak felismerni, elkerülni, jelenteni a választási visszaéléseket. További információ: http://www.tisztaszavazas.hu, http://facebook.com/tisztaszavazas

  Ne hagyd ki