Szavazz!
More

  Munkásszálló az ukrán menekülteknek

  Magukra maradtak a civil szervezetek, kizárólag önkéntesekre és adományozókra számíthatnak, ha segíteni akarnak az ukrajnai menekülteknek. De a Migration Aid szerint ez is hatalmas erő.

  Legfeljebb három éjszakára, elsősorban nőket és gyerekeket fogad a Migration Aid Madridi úti menekültszállása. 

  A szervezet – mesélte Siewert András szervező – múlt pénteken tették közzé a Facebookon, hogy kibérelte az épületet, amelyik munkásszállóként működött volna pár hét múlva. Másnap 50-60 civil segítő érkezett, hogy kitakarítson 64 szobát. „24 óra alatt egy felújítás utáni üres épületből egy működő szálló lett. Az üzemeltetés, a bérlés és az adományozás csak a civileknek köszönhető.” Az épület egyelőre egy hónapig a Migration Aid-é, de a bérleti szerződés hosszabbítható. „A regisztrációs pult a legpörgősebb helyszín, a másik két segítő pontról, a Nyugati- és a Keleti pályaudvarról érkeznek be a hívások az önkénteseinktől. Három-négy munkatársunk koordinálja, hogy hány éjszakára hány embernek tudunk szobát kiadni. Ha van szabad hely, akkor a fuvart is megszervezzük, a pályaudvarokról önkéntes sofőrök hozzák a menekülőket. Ők segítenek a távozáskor is, a vonatállomásra, vagy a repülőtérre is elviszik a vendégeinket. A menekülők egyébként jellemzően Németországba, vagy valamelyik észak-európai országba szeretnének eljutni. Közben elindult az ingyenes Madridi utca-Bécs-buszjárat is a Migration Aid szervezésében”, magyarázza Elődi Marci, a másik szervező. Ausztriában a menekültek nagyobb szervezettséggel és több lehetőséggel szembesülnek – ugyanis Magyarországon nincs kormányzati segítség. (A Főpolgármesterei Hivatal működtet egy koordinációs szervezetet, az online megbeszélésekre a civileket is meghívják, illetve a határ-menti települések vezetői is megadnak minden segítséget.)

  Smack leves és Kinder tojás

  Az étkezőben 30-40 ember reggelizik csendben, egy tizenkétéves forma kislány dinót színez a sarokban. Az egyik oldalon sós rágcsálnivaló, édes teasütemény, tej, kávé, müzli sorakozik. Mind adomány. A krisnások naponta egyszer meleg ételt hoznak, egy másik civil szervezőtől 300 szendvics érkezik. A menekültellátás sztárja a poharas smack-leves, a gyerekek kedvence pedig a Kinder tojás. (Kialakítottak egy gyereksarkot is, ezt a Hintalovon Alapítvány működteti, olyan képzett pszichológusok foglalkoznak a gyerekekkel, akik tudják, hogyan és miről beszélgessenek a háborús helyzetből érkező kicsikkel.)

  Egy emelettel feljebb van – ahogy Marci fogalmaz – az épület ütőere, a raktár. „Nagyon jó élmény volt, hogy múlt pénteken kiírtuk, mire lenne szükségünk, és szombatra megtelt a raktár. Van, amiből túl sok is lett, például mikróból húsz érkezett.” Kaptak gyerekágyat is. „A szennyes nagyon sok, eddig egy lakbérnyi pénzt mostunk el, de tegnap egy mosoda felajánlotta, hogy ingyen tisztítja az ágyneműt. Ez naponta 200-250 garnitúrát jelent. Eddig ezeket kézzel mostuk a környékbeli mosodákban.”

  A kamaszokat leginkább

  A menekültszállásnak saját egészségügyi szobája is van. A gyerekek általában legyengülten érkeznek, sokan köhögnek, levertek. Ők vitamint kapnak. A felnőtteknek ingyenes PCR-tesztet és antigén gyorstesztet biztosítanak. A kamaszokat viseli meg legjobban a helyzet. Sokuk egész nap csak a sarokban szomorkodik, nem nagyon lehet őket megvigasztalni. A kicsik nem sokat fognak fel az egészből, a felnőttek pedig tartják magukat. 

  Sok minden van, de a készlet bármikor kifogyhat. Aki segíteni szeretne, a „Migration Aid Madridi úti menekültszállás” Facebook-csoporthoz csatlakozva értesülhet arról, mivel, hogyan segíthet a háború elől menekülőknek.

  A támogatásokat A Segítők Egyesület fogadja az alábbi számlára: 11710088-21459928

  IBAN: HU89 1171 0088 2145 9928 0000 0000

  SWIFT (BIC): OTPVHUHB

  A megjegyzés rovatba írják bele: Madridi út

  Ne hagyd ki