Szavazz!
More

  A kóró és a kis madár

  Egyszer volt, hol nem volt, volt a világon egy kis madár. Ez a kis madár egyszer nagyon megunta magát, rászállt egy kóróra.

  – Kis kóró, ringass engemet!

  – Nem ringatom biz én senki kis madarát!

  A kis madár megharagudott, elrepült onnan. Amint ment, mendegélt, talált egy kecskét.

  – Kecske, rágd el a kórót!

  Kecske nem ment kóró-rágni, a kóró mégse ringatta a kis madarat. Megint ment, mendegélt a kis madár, talált egy farkast.

  – Farkas, edd meg a kecskét!

  Farkas nem ment kecske-enni, kecske nem ment kóró-rágni, kóró mégse ringatta a kis madarat.

  Megint ment, mendegélt a kis madár, talált egy falut.

  – Falu, kergesd el a farkast!

  Falu nem ment farkas-kergetni, farkas nem ment kecske-enni, kecske nem ment kóró-rágni, kóró mégse ringatta a kis madarat.

  Megint ment, mendegélt a kis madár, talált egy tüzet.

  – Tűz, égesd meg a falut!

  Tűz nem ment falu-égetni, falu nem ment farkas-kergetni, farkas nem ment kecske-enni, kecske nem ment kóró–rágni, kóró mégse ringatta a kis madarat.

  Megint ment, mendegélt a kis madár, talált egy vizet.

  – Víz, oltsd el a tüzet!

  Víz nem ment tüzet oltani, tűz nem ment falu-égetni, falu nem ment farkas-kergetni, farkas nem ment kecske-enni, kecske nem ment kóró–rágni, kóró mégse ringatta a kis madarat.

  Megint ment, mendegélt a kis madár, talált egy bikát.

  – Bika, idd fel a vizet!

  Bika nem ment vizet inni, víz nem ment tüzet oltani, tűz nem ment falu-égetni, falu nem ment farkas-kergetni, farkas nem ment kecske-enni, kecske nem ment kóró-rágni, kóró mégse ringatta a kis madarat.

  Megint ment, mendegélt a kis madár, talált egy furkót.

  – Furkó, üsd agyon a bikát!

  Furkó nem ment bika-ütni, bika nem ment vizet inni, víz nem ment tüzet oltani, tűz nem ment falu-égetni, falu nem ment farkas-kergetni, farkas nem ment kecske-enni, kecske nem ment kóró-rágni, kóró mégse ringatta a kis madarat.

  Megint ment, mendegélt a kis madár, talált egy férget.

  – Féreg, fúrd ki a furkót!

  Féreg nem ment furkót fúrni, furkó nem ment bika-ütni, bika nem ment vizet inni, víz nem ment tüzet oltani, tűz nem ment falu-égetni, falu nem ment farkas-kergetni, farkas nem ment kecske-enni, kecske nem ment kóró-rágni, kóró mégse ringatta a kis madarat.

  Megint ment, mendegélt a kis madár, talált egy kakast.

  – Kakas, kapd fel a férget!

  Szalad a kakas, kapja a férget; szalad a féreg, fúrja a furkót; szalad a furkó, üti a bikát; szalad a bika, issza a vizet; szalad a víz, oltja a tüzet; szalad a tűz, égeti a falut; szalad a falu, kergeti a farkast; szalad a farkas, eszi a kecskét; szalad a kecske, rágja a kórót; a kóró bezzeg ringatta a kis madarat.

  Ha még akkor se ringatta volna, az én mesém is tovább tartott volna.

  Ne hagyd ki