Szavazz!
More

  Agyi architektúra és gyomorban repkedő pillangók

  Valószínűleg nem mondunk sok újat azzal, hogy a szerelem több mint fizikai vonzerő vagy közös szenvedély a Trónok harca és a pizza iránt. A pszichológusok szerint 11 különböző tényező kell ahhoz, hogy azon a bizonyos rózsaszín szemüvegen keresztül vizsgáljuk a világot.

   Ayala Malach Pines klinikai pszichológus, az izraeli Ben Gurion Egyetem iskolai tanszékének tagja főként párokkal kapcsolatos interakciókat vizsgál. Pines pályafutása során mintegy 60 kutatási anyagot készített, és több párkapcsolati könyve is megjelent. Ezek közül az egyik a „Szerelembe esés: miért pont Ő?!” címet viseli. Ebben a tanulmányban fejti ki, mi is az a bűvös 11 tényező, amelyre románcainkat alapozhatjuk.

  Érdekli, hogy minek alapján választjuk újra és újra ugyanazt a típust? Nézzük: a hasonló attitűd, a személyiségjegyek és a hátterünk fontos szerepet játszanak abban, hogy szimpatikusnak találjuk-e a másikat. Jelentős aspektus a földrajzi közelség, a személyiségben és a küllemben megjelenő kívánatos jellemzők, egy kis rejtélyesség, valamint a romantika és a kölcsönös szeretet, hogy annyit kapjunk egy kapcsolattól, amennyit éppen belerakunk.

  A fizikai és érzelmi vonzódás mellett fontos még a megfelelési kényszerünk. Társadalmi befolyások, normák és a hozzánk közel állók véleménye, jóváhagyása is mérvadó szempont lehet számunkra. 

  És ha ezek után még mindig nem tudjuk, hogy a gyomrunkban repkedő pillangók szerelemre utalnak-e, csak ugorjunk be egy MRI-vizsgálatra! A jó öreg tudomány majd megmondja a tutit!
  A tanulmány szerint „az agyi funkcionális architektúrán látható elváltozások a szeretethez kapcsolódó jelek első empirikus bizonyítékai”, vagyis megmondhatjuk, hogy valaki szerelmes-e agyi letapogatás alapján.
  Romantikus, nem igaz?

  Ne hagyd ki