Szavazz!
More

  Varga István: ha nem lesz változás, végleg leszakadunk

  Noha politikai múlt nélkül, civilként vállalta a jelöltséget Varga István, az ellenzéki összefogás Somogy 1-es körzetének jelöltje, a tősgyökeres kaposvári egyetemi oktató eddig jól állja a kormánypárti pergőtüzet, s bízik benne, a választók megértik, mi a tétje az április 3-i voksolásnak.

  – Elképesztő lejárató kampány, évtizedekkel ezelőttről előrángatott, mondvacsinált ügyek, pénzbírság: nem bánta meg, hogy tavaly tavasszal rábólintott a jelöltségre?

  – Ahogy más esetekben, úgy most sem gondolkoztam rajta. Amúgy nagyjából számítottam is rá, hogy ez ezzel jár. Persze mindenre nem voltam felkészülve. Azt tudtam, hogy a húsz éves tanári pályafutásomon nehezen találnak fogást, ezért is kényszerültek a kétezres évek elejéről előbányászni szerződéseket, melyeket most, utólag megpróbálnak törvénytelenségként beállítani. De ahogyan akkor, úgy most is jogszerűek, hiába próbálja az ellenkezőjét sulykolni a helyi propagandamédia.

  — Civilként azért bánthatja a hangnem.

   Sokkal jobban zavar, mivé lett egykori, szeretett szakmám, az újságírás. Hová silányodott bizonyos médiumok esetében, hogy a valóságnak még az alapja is hiányzik a cikkekben. A másik, ami meglepett, hogy az eddigi kaposvári kampányokba nem próbálták belekeverni a családtagokat, most viszont nem úszta meg a feleségem: azzal vádolják, ő lázította az egyik középiskolában a pedagógusokat, hogy kiálljanak a sztrájk lehetősége mellett. Pedig azon a napon, amikor odaálltak az iskola elé, bent sem volt.

  – Gondolom, ez volt a legfájóbb pont.

  – Ennél is jobban bántott, hogy megjelentek rólam olyan jellemzések: fiatal koromban, amikor a Kaposvári Vasutasban játszottam, a pályán is azt szerettem, ha kiszolgálnak.

  – A futball szent?

  – Eddig legalábbis mertem remélni. Persze olyanok írják ezeket a cikkeket, akik sohasem láttak focizni, mivel akkor még nem is éltek. A klasszikus felütéssel, hogy „azt beszélik”, „úgy mesélték”. És természetesen név nélkül. De ki fog derülni, kik is ők valójában.

  – A választásokig a névrokon kamujelölt is arcot kaphat?

  – Dolgozunk rajta.

  – Arról hallani, hogy esetleg egy komolyabb összeget dob be, ha valaki kétséget kizárón beazonosítja a „független” Varga Istvánt, illetve a szintén arctalan Horváth Ákost. Kivéve persze fideszes riválisát, Gelencsér Attilát, mert neki nem lenne kunszt…

  – Felmerült ilyen terv, de mostanra elég közel jutottunk a megoldáshoz, így elvetettük. 

  – Ennyire nagy bajban érezhetik magukat a kormánypártok Kaposváron, hogy ellenzéki rivális névrokonát, illetve a 2019-es önkormányzati választáson indult összellenzéki polgármester-jelölttel, Horváth Ákossal névazonos indulót is csatasorba állítanak?

  – Mondjuk így: élnek a lehetőséggel. Már akkor szóltak, amikor eldőlt, hogy megméretem magam, hogy ilyen névvel simán rám indítanak majd valakit. Mondhatnám, örülök, hogy Varga Istvánban gazdag a vidékünk, most már csak Gelencsér Attilából kellene kevesebb… Azok után, hogy a hatalom az országot ilyen állapotba kormányozta, elővett egy stand up comedybe illő poént, mert már nincs más idevonatkozó elképzelése, mivel tudna mindenáron kormányon maradni. Nyilván erre nem az a válasz, hogy mi pedig indítsunk el akárhány Gelencsér Attilát, hiszen éppen elég ez az egy is. Ám éppen ezért indultam a teljes, hivatalos nevemen: a tudományos fokozatom tanúsító doktori címet eddig csak egyetemi munkásságom során használtam, a civil életben nem. Talán doktor Vargából kevesebb akad a körzetben, legalábbis olyan mindenképpen, aki megtesz egy ilyen szívességet a Fidesznek.

  – Hány szavazatot nyerhetnek ezzel?

  – Valamennyit bizonyosan, s ez is a cél: ahol lehet, lefaragni az ellenzéki voksokból. Ezért indítottak nemcsak Vargát, hanem Horváthot is.

  – Láthatóan nem a programja, hanem a személye került kereszttűzbe.

  – Ez a bevett kampányirány. Az országos témákat hozzák ide, rám igazítva, persze valami elképesztően blőd hazugságot, mint például, hogy bezáratnám a szülészetet. Persze nem egyedül, hanem összephotoshopoltak Márki-Zay Péterrel. Aztán kiáll a kormánypárti jelölt, hogy mondjak erről valamit. De mit? Sohasem merült fel ilyesmi, akkor minek cáfoljam. És ez zajlik minden körzetben. Helyi témákkal nem foglalkozik a kormánypárti kampánysajtó, még a fideszes jelölt programjával sem. Leginkább az az érv mellette, hogy 12 éve képviselő.

  – Annak minden előnyével.

  – Tud pénzeket osztani, nagyobb az esélye a szereplésre, s persze vissza tudja kérni az elmúlt évtized szívességeit. Nekünk behatároltabbak a lehetőségeink, leginkább az internet, azon belül is a közösségi médiumok, valamint a kültéri plakátok.

  – Utóbbiért meg is bírságolták…

  – Kiraktunk több, mint hatszáz plakátot villanyoszlopokra, s kiderült, ezekből tizenkettő az önkormányzaté volt, ám azokra nem kértünk engedélyt. Elnézést kértem, vállalom a felelősséget, nem tudtam, hogy azok másfajta oszlopok, s ha a bíróság is úgy dönt, kifizetem a 60 ezres bírságot. 

  – Valahol pitiáner az egész ügy.

  – Hogy klasszikust idézzek: stratégiai nyugalommal vettük a döntést…

  – A plakátok mellett az elmúlt időszakban az utcán is aktív. 

  – Rengetegféle reakcióval szembesülök. Akadnak, akik egészen komoly szakpolitikai ötletekkel jönnek, persze akad a másik végletből, a néhány szavas véleménynyilvánításból is. 

  – A körzethez Kaposvár mellett 25 falu is tartozik, ahol jelentős hendikeppel indul.

  – A választók 15 százaléka él ezeken a településeken, ahová, valljuk be, nehéz bejutni. Többségében fideszes a polgármester, vagy legalábbis hűségnyilatkozatot tettek a kormánypártok mellett. Ám ahová lehet, elmegyünk, fórumokat szervezünk, mert az is látszik, van igény a változásra. Különben annyira nem rossz a helyzet: 2018-ban Gelencsér Attila bő 500 vokssal kapott többet, mint az ellenzéki indulók. Kaposváron viszont jó hatezerrel kevesebbet.

  – A szentjakabi, jellemzően romák lakta városrészben viszont 75 százalékot kapott, és borítékolható, hogy most is fölényesen nyer majd. 

  – Nem is azért mentem, hogy meggyőzzem az ott élőket, sokkal inkább, hogy megértsem, miért voksol háromnegyedük Gelencsér Attilára? Ez a kampány ráadásul nem is arról szól, melyik jelölt milyen, kinek jobb a programja, ki a hitelesebb. A kérdés csak annyi: jó-e a mostani helyzet, vagy tényleg akarunk egy rendszerváltást. Elfogadom, ha előbbi mellett dönt a többség, de azt is tudni kell, ezzel végleg leszakadunk Európától. Szentjakab már most sem az. Negyven éve, még az egyetem előtt postai kézbesítő voltam arrafelé, s azt kell mondjam, a helyzet ma rosszabb. De, talán ott is – ahogy az Adytól kölcsönzött választási mottóm is mondja – másképpen lesz holnap.

  Az országos témákat hozzák ide, rám igazítva. Elképesztően blőd hazugságot, mint például, hogy bezáratnám a szülészetet. Aztán kiáll a kormánypárti jelölt, hogy mondjak erről valamit. De mit? Sohasem merült fel ilyesmi!

  Ne hagyd ki