Szavazz!
More

  Önkormányzatok orosz bankba szorult pénze: járni jár, de…

  Még mindig kérdéses, hogy valaha is visszaszerzik-e a Sberbankba szorult betétjeiket az érintett hazai önkormányzatok. Az észak-somogyi Szántód, Bálványos és Szólád sem tehet mást, csak remél.

  Szántód „gazdag” Balaton-parti településként például egyetlen fillért sem kapott az Országos Betétbiztosítási Alapból (OBA), 30,5 millió forintos „gyorssegéllyel” segítette ki őket az állam, de hogy mennyi pénzük ragadt bent az ukrajnai háború kitörése után csődbe ment orosz Sberbankban, azt nem árulta el kérdésünkre Vizvári Attila polgármester. Úgy tudjuk, mindenképpen okozott anyagi problémákat a településnek a bankcsőd, le kellett állítaniuk például a fejlesztéseket, de remélik (nem is tehetnek mást), a bank végelszámolása révén hamarosan hozzájutnak bent ragadt tízmillióikhoz.

  Hiányzik egy húszas

  Kaptunk 1,1 millió forint központi támogatást a bérekre, ezen kívül egy fillérünk sincsen, fizetési határidők közelegnek, de jelen pillanatban nem tudjuk, hogyan teszünk ezeknek eleget– mondta lapunknak még március 10-én Sebestyén Gyula, Bálványos polgármestere. Az észak-somogyi kisközség is egyike azon tizennégy településnek, melyek pénze beragadt a csődbe ment orosz tulajdonú Sberbankban. Az érintett önkormányzatok legnagyobbika Nagykanizsa, egyetlen város van még, Pilisvörösvár. A többi település falu, s a tizenkét faluból négy egymáshoz közeli észak-somogyi: Bálványos, Szólád, Szántód és Kereki.

  Nem sokkal rózsásabb a helyzet két hónap után sem – derült ki minapi érdeklődésünkkor. Sebestyén Gyula elmondta: szerencsére azért azóta már beragadt pénzük nagyobb részét viszontlátták. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ugyanis kártalanította a Sberbank lakossági és önkormányzati ügyfeleit, legfeljebb 38 millió forint erejéig.

  „Ezt az összeget meg is kaptuk, csakhogy ennél 20 millió forinttal több pénzünk volt a bankban – árulta el a bálványosi polgármester. – Most a végelszámolásra várunk, ennek során kellene, hogy hozzájussunk a hiányzó összeghez. Járni jár tehát, de hogy végül jut-e?…Nem titok, voltak és vannak fizetési nehézségeink emiatt, ilyen kis önkormányzatnak nagyon nagy szüksége volna erre a pénzre, éves költségvetésünk alig haladja meg a 70 millió forintot…”

  Jónak tűnt…

  Hasonló cipőben jár Szólád is: az említett 38 millió forinton felül a bankba szorult pénzére vár. Kereki jobb helyzetben van, ugyanis ott „nullás az egyenleg”.

  „Április 4-én az OBA átutalta számlánkra a várt mintegy 30 millió forintot – tájékoztatta lapunkat Csicsai László kereki polgármester. – Az volt a szerencsénk, hogy két nagyobb beruházást, az orvosi rendelő és a szolgálati lakás építését tavaly év végén befejeztük, megtörténtek a kifizetések, így aztán nem 70, hanem csak 30 millió forintunk volt a Sberbank-számlán a csőd bekövetkeztekor. S persze az is, hogy egyáltalán kártérítést kaphattunk, hiszen ez csak azoknak a településeknek járt, amelyeknek az éves költségvetése nem éri el az 500 ezer eurót. A miénk ennek a fele…”

  Csicsai László arra is emlékeztetett: ők anno, több mint tíz éve nem orosz bankba vitték a településeik pénzét, hanem az osztrák Volksbankba, mely időközben orosz tulajdonba került. A Volksbank igen kedvező számlavezetési ajánlatot tett, sőt, fiókot is nyitott Balatonföldváron, így kézenfekvő volt, hogy velük szerződjön a közös önkormányzati hivatal hét településéből hat; ketten az évek során átszerződtek más bankhoz, Balatonföldvár városa nem sokkal a bankcsőd előtt, lévén, hogy hitelre volt szükségük, azt viszont nem tudott a Sberbank jó feltételekkel kínálni. És egészen a bankcsődig a négy bennmaradt település elégedett is volt a szolgáltatásokkal, a több mint egy évtized során jelentős összegeket tudtak megspórolni…

  Ez kell

  Ne hagyd ki