Szavazz!
More

  „Le kell váltani ezt a korrupt rendszert”

  Főként minőségi munkahelyekre lenne szüksége Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének. Ez Lengyel Máténak, az ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltjének az álláspontja. A politikus – aki egyébként Nyíregyháza önkormányzati képviselője is – úgy véli, tisztességes fizetést kell biztosítani a helyieknek. 

  Lengyel Máté szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nagyon lemaradt az ország többi részéhez viszonyítva. Ezzel kapcsolatban lapunknak azt nyilatkozta, hogy hiányzik például a külvárosi utak fejlesztése, hiszen Nyíregyházának körülbelül 300 kilométer aszfaltozatlan útja van. Azt mondta, ellenzéki nyomásgyakorlásra ugyan a külvárosokban elkezdték az utak fejlesztését, de jelentősen gyorsítani kellene a folyamatot. Meglátása szerint ehhez az államnak mindenképpen hozzá kell járulnia, mert az önkormányzat önerőből képtelen ilyen volumenű beruházást elvégezni. Kiemelte a panelprogram hiányát is. Nyíregyházán sok paneltechnológiával épült emeletes ház van, de a program 2010-es leállításával ezek felújítása nem valósult meg. Lengyel Máté szerint ezt a projektet újra kellene indítani.

  • A bérlakások, illetve a fiatal pároknak szóló „fecskelakások” nagyon hiányoznak. Évek óta több ezren várnak önkormányzati bérlakásra a városban, mégsem jutnak lakhatáshoz. Az elmúlt 12 évben ugyanis egyetlen önkormányzati bérlakás sem épült, és nem is lett felújítva – mondta.

  Annak ellenére, hogy voltak az elmúlt években ezirányú uniós pályázati lehetőségek, nem használta ki őket a városvezetés. Lengyel Máté szerint számos olyan önkormányzati tulajdonú épület van Nyíregyházán, ami üresen áll, és amit át lehetne alakítani „fecskelakássá”, vagy önkormányzati bérlakossá.

  A képviselő azt látja, hogy ezek a projektek azért nem történtek meg, mert nincsen egy hosszú távú városfejlesztési koncepció, amely mentén ütemesen, tervezetten lehetne fejleszteni. Ehelyett az elérhető uniós forrásokhoz igazítják a beruházásokat.

  • Ha kerékpárút építésére van forrás, akkor keresnek egy területet, ahova kerékpárutat lehet építeni vagy felfesteni. Függetlenül attól, hogy be lehet-e azt csatlakoztatni a város kerékpárút-hálózatába, azt a pénzt lehívják és felhasználják – jegyezte meg.

  Magyarázata szerint sok esetben azért nem történt előrelépés a városban, mivel az országgyűlési képviselőik az elmúlt 12 évben egyszer sem szólaltak fel helyi ügyek miatt.

  • Ők gombnyomogatásra ültek be a Parlamentbe, ahelyett, hogy a nyíregyháziak érdekeit és véleményét képviselték volna – tette hozzá.

  Bérfelzárkóztatás és panelprogram

  Lengyel Máté lapunk érdeklődésére elmondta, megválasztása esetén elsőként a bérfelzárkóztatás érdekében kezdene lobbizni a minisztériumoknál. Úgy fogalmazott, nagyon bízik abban, hogy a többi ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltjével közösen tudnak majd fellépni azért, hogy elinduljon egy országos bérfelzárkóztatási program.

  • Ugyancsak kiemelt prioritásként kezelném a panelprogram újraindítását, amely benne is van az Egyesült Ellenzék programjában. Ebben gyors előrelépésre lehet számítani – jelentette ki.

  Megjegyezte, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a külvárosi utak fejlesztésére minél nagyobb forrást biztosítson az állam.

  • Rengeteg feladat vár majd ránk. Említhetném azt is, hogy a Krúdy Vígadó sorsát szeretném rendezni, ami most magántulajdonban van, és az ígéretek ellenére nem történt meg a felújítása. Arról is dönteni kellene – fogalmazott.

  Ugyan nem Lengyel Máté választókerületéhez tartozik, de a városban található a volt Mezőgazdasági Főiskolának az épületegyüttese, amely elmondása szerint 2010 óta félkész állapotban, kihasználatlanul áll. Ennek jövőjét is ideje volna rendezni.

  Propaganda helyett a valóságot

  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye 01-es számú körzete egy településből áll, csak Nyíregyháza tartozik hozzá. A közvélemény-kutatások szerint a szegényebb kis falvakon többnyire a Fidesz dominál. A környező kis településeken Lengyel Máté is ezt tapasztalja, ezért szerinte a kormánypártokat ott csak folyamatos személyes jelenléttel, tájékoztatással lehet legyőzni.

  • Alternatívát kell mutatnunk a helyieknek azért, hogy a propaganda helyett valódi információkból tájékozódjanak. Akkor meg lehet ismertetni velük a valóságot, amit egyébként sok esetben ők is éreznek a saját bőrükön és a pénztárcájukon – állapította meg.

  Lengyel Máté szerint a Fidesz zavaros propagandája az ukrajnai háborúról Nyíregyházán is jelen van, helyi szinten a kormánypárti képviselők és szimpatizánsok terjesztik. A politikus elmesélte, hogy a háború kitörése napján Jeszenszki András önkormányzati képviselővel, a Szövetségben Nyíregyházáért frakció vezetőjével együtt felkeresték a polgármestert, a fideszes Kovács Ferencet. Jelezték neki, hogy milyen humanitárius segítségre, hálózatra lenne szükség Nyíregyházán és a környéken, hogy felkészüljenek a menekülthullámra.

  • Akkor a polgármester azt válaszolta, hogy ezek elhamarkodott kérések, nincsen rájuk szükség. Ezután írásban is megfogalmaztuk a frakció javaslatait, amire nem kaptunk választ. Majd rá egy-két napra az önkormányzat megvalósította a javaslatokat. Ezt persze nem így kommunikálták, hanem úgy, hogy felállt egy humanitárius csoport, amely a város lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni a menekülteket önkormányzati szinten – közölte.

  A képviselőjelölt hozzáfűzte, fájlalják, hogy Kovács Ferenc polgármester azt ígérte nekik, mindenről tájékoztatni fogja az ellenzéki képviselőket, mert azóta sem kaptak arról információt, hogy milyen lépések történtek a menekültek megsegítése érdekében.

  Kiváltságosok helyett mindenki Magyarországa

  Lengyel Máté az áprilisi parlamenti választásokat tekintve nagyon bízik az ellenzék országos sikerében.

  • Nagyon remélem, hogy végre le tudjuk cserélni ezt a korrupt rendszert, és a kiváltságosok Magyarországáról mindenki Magyarországára váltunk át – mondta.

  Szavai szerint végig abban a szellemben kampányolt, hogy a Fidesz képviselő-jelöltje 1 százalékponttal áll előttük, ezért mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy Nyíregyházán változás legyen.

  .

  Ne hagyd ki