Szavazz!
More

  A pénz nem boldogít, de életben tart… Tolna megyében

  Kelet vagy Nyugat – ez az áprilisi választás tétje. Félretéve a politikát (legalábbis az elvit), a kérdés a gazdaság nyelvén úgy fogalmazható át: sok ezermilliárdos uniós támogatás, vagy sok ezermilliárdos keleti hitel, nem túl kedvező feltételekkel. A választ adja meg mindenki maga, de az egyre biztosabbnak látszik: válság felé menetel az ország.

  Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György MNB-elnök párban ismerte be, hogy bajban van a gazdaság. Előbbi arról beszélt, hogy a választások után át kell alakítani a költségvetési- és a gazdaságpolitikát, utóbbi pedig 4,4 százalékra engedte felfutni a jegybanki alapkamatot. A manőver célja, hogy a forint erősödjön az euróval szemben (illetve lassuljon a drágulás üteme). Hogy mennyire mélyül el a kormány két pénzügyi guruja által jelzett válság, az nagyban függ attól, meddig húzódik az ukrán-orosz háború. Aminek hatásait a szomszédos országok sokkal sikeresebben tompítják, mint hazánk.

  Így jelen állás szerint Magyarországnak minden forrására szükség lesz, hogy fékezze, kezelje a lassanként kialakuló szociális válságot. Éppen ezért égetően fontos, hogy hazánk hozzájut-e az uniós támogatásokhoz, illetve részben vagy egészben tudja-e lehívni. Ahogy az Orbán-rezsim használta az európai közösség pénzét, azt az EU a jövőben nem hajlandó tolerálni. Több, a magyar kormány ellen indult eljárás azt célozza, hogy a pénzeket szabálytalanul felhasználó rendszer ne juthasson hozzá a következő pénzügyi ciklusban járó 14550 milliárd forinthoz. Ez azt jelenti, hogy minden magyar után 1,5 millió forintot fizet az EU. Megnéztük, ez mit jelent a mindennapokban (lásd: számainkat).

  Mi jön ki 1,5 millió forintból? 

  3125 liter benzin a jelenlegi, 480 forintos rögzített áron, 2343 liter a valós, nagyjából 640 forintos piaci áron 

  414 havi szalámi-, kolbász- és sonkafogyasztása egy felnőttnek

  147 havi földgázszámla (havi átalány, átlagos háztartás fogyasztása: 10 191 forint)

  13 havi albérleti díj (átlagos bérelt otthon tarifája: 113 000 forint)

  6 havi átlagbér (241 512 forint)

  12 havi kosztpénz (kétgyermekes család, 120 273 forint)

  Ne hagyd ki