Szavazz!
More

  A Balatont visszaadná, Várpalotát felébresztené az ellenzéki jelölt

  Bár a Balaton már nem csak turisztikai szempontból fontos, a kormány a térség fejlesztése és a helyieknek való segítségnyújtás helyett inkább kiárusította a területet – osztotta meg véleményét lapunkkal Veszprém megye 2-es számú választókerületének összellenzéki képviselőjelöltje. Benedek Szilveszter, a borászból lett politikus azt is elmondta, Orbánék Várpalotát is teljesen magára hagyták: a város a gazdasági problémák mellett demográfiai válsággal is küzd. 

  Bár a régió természeti és gazdasági adottságai is kiválóak, előnyeit a kevesek élvezik, az itt élők sokaságának egyre nehezebb az élete, legyen szó közlekedésről, az egészségügyhöz, oktatáshoz való hozzáférésről, vagy éppen a folyamatosan dráguló élelmiszerekről” – közölte magazinunkkal Benedek Szilveszter. A Veszprém megyei 2-es számú választókerületének összellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje szerint ezen problémák megoldása indokolt lenne, hiszen az elmúlt években a Balaton térsége egyre nagyobb szerephez jutott, sokan már nemcsak egy turisztikai állomásként tekintenek rá, hanem élőhelyükül választották. „Ennek ellenére a kormány a térségbe érkező forrásokat úgy osztotta el, hogy azok csak néhány NER-lovag nagyberuházásainak kedvezzenek. A helyi lakosokat teljesen kiszorították a Balaton partjáról, mint ahogyan a helyi vállalkozásokat sem engedték igazán szóhoz jutni. Utóbbiakat ugyanakkor ezzel nagyon nehéz helyzetbe hozták, mivel évről évre egy viszonylag szűk szezon során kell úgy megerősödniük, hogy valódi megélhetést legyenek képesek nyújtani a munkavállalóik számára. Ezzel párhuzamosan pedig azt lehet látni, hogy az egykori kempingek és kikötők területén Tiborcz István meg Mészáros Lőrinc érdekeltségei építkeznek” – mondta a képviselőjelölt.

  A helyzet egyébként a választókerület másik részén, Várpalotán sem jobb: az egykori szocialista iparváros gazdaságilag és demográfiailag is válságban van, a rendszerváltás óta nem volt képes magára találni. „Holott a térségben óriási potenciál rejlik, helyet adhatna akár a modern iparnak is. Jelenleg azonban csak néhány látványberuházás valósul meg itt (például a helyi főtér térkövezése), amivel Várpalota továbbra is alvó városnak tekinthető” – hangsúlyozta Benedek Szilveszter.

  Stagnálás itt, kiárusítás ott

  A civilként szőlőtermesztéssel, borászattal és szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó politikus az elmúlt 12 év fideszes kormányzásáról elmondta, Orbánék jelentős adósságot halmoztak fel a választókerületben. Várpalotát nem állították a növekedés útjára, míg a Balaton partot gyakorlatilag kiárusították. A kormánynál Kontrát Károly jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő eddigi teljesítménye sem jobb, Benedek kollégájának egyik legnagyobb bűne, hogy a Belügyminisztérium államtitkáraként végignézte, ahogyan a kormány az önkormányzatokat kivérezteti. „A helyi lakosság szemében pedig óriásit mulasztott azzal, hogy soha nem állt ki a tó védelmében, azaz nem érte el, hogy a Balaton-part átjárható legyen, illetve hogy a tó megközelíthető legyen a helyiek számára” – fejtegette Benedek Szilveszter. Ehelyett a kormánypárti képviselő inkább látszatberuházásokat adogat át a választókerületben, hol egy traktort, hol egy járdaszegélyt, hol egy útszakaszt. Ezzel kapcsolatban az összellenzéki jelölt elmondta, normálisan működő országban Kontrátnak nem lenne lehetősége, hiszen az ilyen beruházásokat az önkormányzatoknak bőven lenne pénzük megcsináltatni, és azokat a polgármesterek maximum egy helyi képviselővel adnák át. 

  Benedek Szilvesztert – bevallása szerint – a szakmája iránti rajongása vitte a politikai pályára, így nem csoda, hogy az elmúlt időszakban többször hallatta a hangját a magyar agráriumot érintő kérdésekben. Szerinte a magyar mezőgazdaság legnagyobb problémája jelenleg az, hogy a fejlett technológia és technika ellenére is alacsonyabb termelést produkál, mint a rendszerváltás előtt. Az ágazatokat tekintve ez alól egyedül a növénytermesztés kivétel, aminek a termésértéke nőni tudott az elmúlt évtizedekben. Ugyanakkor a többi szektor a rendszerváltási előtti szintnek csupán a 70-80 százalékát teljesíti, ami megjelenik a falvak foglalkoztatottsági adataiban is. További probléma, hogy az öntözés szerinte már 30 éve beszédtéma a magyar agráriumban, de Magyarországon még mindig csak keresztülfolyik a víz, noha az Európai Unióban az elmúlt években jelentős öntözésfejlesztési beruházásokat hajtottak végre. „Ezekből azonban Magyarország rendre kimaradt” – jegyezte meg a képviselőjelölt, hozzátéve: „pedig az öntözésnek az az alapfeltétele, hogy a vizet fel tudjuk fogni, legyenek olyan víztározók, amik az öntözés bázisát adják.” 

  Program, szakmai alapokon

  Az ellenzéknek van megoldása a fenti problémákra. Átfogó programot dolgoztak ki az agrárium fejlesztésére, ami Benedek Szilveszter szerint abban különbözik a Fidesz programjától, hogy ők konzultáltak a szakma képviselőivel. Ennek köszönhetően terveik alappilléreként jelenik meg egy kiszámítható keretrendszer megalkotása, melyben a gazdálkodók nem csak az alapanyagot állítják elő, hanem érdekeltségeikkel részt is vehetnek a feldolgozóiparban. Ezzel kivédhető lenne az, ami ma történik: a gazdáknak semmilyen ráhatásuk nincsen arra, hogy a felvásárlók milyen árat határoznak meg a megtermelt javakért. 

  Az ellenzék emellett eltörölné az elmúlt 12 évben fennálló „oszd meg és uralkodj” elvet is, amivel a kormány szembe állította egymással az agrárium szereplőit. „A növénytermesztőket az állattenyésztőkkel, az egyéni vállalkozókat a társas vállalkozásokkal, de napestig lehetne sorolni az ellentéteket. A jól működő rendszer alapfeltétele viszont az, hogy megteremtődjön egyfajta egység az agrárium területén” – közölte az ellenzéki jelölt, aki szerint a Fidesz 2010-ben ugyan azt hirdette, hogy a családoknak kíván majd kedvezni, de ezt jórészt csak szavakban teszi meg. Ehelyett néhány nagy gazdasági érdekkör jól körülhatárolható gazdaságának kedvező politikát folytat, ami csak a megosztottságot erősíti – mondta Benedek Szilveszter.

  Ne hagyd ki